Sabor usvojio budžet, sindikati protestiraju

Hrvatski sabor je u utorak većinom glasova donio državni budžet za iduću godinu, kojim planirani prihodi  iznose 15,14 milijardi eura, a rashodi 16,58 milijardi eura. Deficit u planiranom budžetu iznosi 1,3 posto BDP-a, odnosno 1,45 milijardi eura.

Usvajanje budžeta izazvalo je proteste sindikata, koji tvrde da je budžet “kriminalan”, te da će rezovi naštetiti sektorima zdravstva i obrazovanja.

Budžetom za iduću godinu planiran je rast BDP-a od 1,8 posto, a u 2014. i 2015. godini Vlada očekuje ubrzanje privrednog rasta, pri čemu u 2014. očekuje rast od tri posto, a u 2015. od 3,5 posto.

Projekcija Vlade je i da će inflacija u idućoj godini, zbog efekta ovogodišnjeg poskupljenja energenata, iznositi 3,5 posto, a u 2014. i 2015. nešto iznad dva posto.

Izglasavanju budžeta prethodila je burna rasprava, tokom koje je vladajuća većina odbila sve amandmane koje je predložila opozicija.

HDZ napustio sjednicu

Tako je odbijen niz amandmana koje je predložila Hrvatska demokratska zajednica (HDZ), a kako su HDZ-ovi zastupnici ranije demonstrativno napustili sjednicu, nisu se ni izjasnili o tom odbijanju.

Odbijeni su amandmani za povećanje stavke za poticanje redovnih pomorskih putničkih i brzobrodskih linija, izgradnju trajektne luke Gaženica, za subvencije i državna jamstva za stambene kredite, a nije prošao ni amandman za povećanje sredstava u stavci “Bolnička zdravstvena zaštita”.

Odbijeno je i više amandmana Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije i Baranje (HDSSB), među kojima i onaj kojim je ta stranka zahtijevala veći iznos za izgradnju koridora Vc, od Osijeka do granice s Mađarskom.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko optužio je Vladu da nije poštovala proceduru time što na svojoj sjednici nije raspravljala o zastupničkim amandmanima, a predsjednika Sabora Josipa Leku prozvao je da ne štiti dignitet zastupnika.

Vladu je prozvao zbog, kako je kazao, birtijaškog ponašanja, prepotencije, površnosti i nebrige za građane.

Ministar finansija Slavko Linić odbacio je prigovore opozicije da Vlada uopće nije razmatrala njihove amandmane, a HDZ-ovo napuštanje sjednice ocijenio je kao “neku čudnu politiku stvaranja ekscesa”.

“Sami su zastupnici potvrdili da smo uzeli neke njihove amandmane“, rekao je Linić i naglasio da je Vlada na sjednici prošloga četvrtka raspravljala o državnom budžetu, pa i o amandmanima na taj prijedlog, te da je tada prihvatila neke opozicione zahtjeve.

Linić je istakao da je HDSSB na početku rasprave govorio kako je Vlada uočila da nisu osigurana sredstva za općine i gradove koji su preuzeli obaveze pri izdavanju građevinskih dozvola, te da je takve obaveze ugradila u svoj amandman.

Nakon što je Sabor usvojio budžet za iduću godinu, stotinjak članova Matice hrvatskih sindikata okupilo se na Markovom trgu u Zagrebu, izražavajući svoj protest.

Čelnici Matice sindikata ocijenili su novi budžet “diskriminirajućim” i “kriminalnim”, te ustvrdili da će prouzrokovati teške posljedice u obrazovnom i zdravstvenom sistemu.

‘Pogrešna ekonomska politika’

On je istakao da Vlada vodi pogrešnu ekonomsku politiku, te da Hrvatska štednjom neće izaći iz krize. Šef Matice sindikata Vilim Ribić je kritizirao i sindikate javnih službi koji su spremni s Vladom potpisati novi temeljni kolektivni ugovor, kojim se odriču dijela materijalnih prava, poput božićnice i regresa.

Predsjednik Sindikata hrvatskih učitelja Zvonimir Laktašić izjavio je da zemlja koja ne ulaže u znanje i obrazovanje ide prema ponoru, te poručio da “onaj koji nije u stanju voljeti i voditi svoj narod, treba otići”.

Predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola Branimir Mihalinec kritizirao je ministra obrazovanja, znanosti i sporta Željka Jovanovića, jer je u godinu dana mandata smanjio plate učiteljima i nastavnicima, te je najavio da će sindikati organizirati referendum o Jovanovićevoj smjeni.

“On ne zaslužuje da ga zovemo ministrom obrazovanja, znanosti i sporta, već da ga zovemo samo ‘Željko Jovanović’. Odlazi Željko!”, poručio je Mihalinec tokom protesta.

Izvor: Agencije