Sabor SPC-a razriješio Kačavendu

Vladika bački Irinej potvrdio razrješenje episkopa zvorničko-tuzlanskog (Anadolija)

Sabor Srpske pravoslavne crkve potvrdio je odluku Sinoda kojom je episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije (Kačavenda) konačno i trajno razriješen dužnosti upravljanja Eparhijom zvorničko-tuzlanskom, izjavio je vladika bački Irinej, glasnogovornik SPC-a.

“Pitanja njegovog boravišta, kao što je to slučaj kod drugih episkopa, rešavaće se u konsultacijama, dogovoru, između svetog Sinoda i episkopa koga se to tiče, u ovom slučaju episkopa zvorničko-tuzlanskog”, kazao je vladika bački Irinej novinarima u Patrijaršiji, prenosi Tanjug.

Episkop Vasilije (Kačavenda) 6. novembra 2012. godine zatražio je da se usvoji njegova ostavka na mjesto episkopa iz zdravstvenih razloga, a Sinod je 22. aprila na sjednici razriješio Vasilija.

Beogradski mediji su krajem aprila pisali o “bludnim radnjama Vasilija Kačavende sa mladićima”, koji su navodno zabilježeni na video i na audiosnimcima.

Crkveni zavod

Vladika bački Irinej kazao je novinarima da je Sabor na zasjedanju razmatrao mnoge prijedloge i inicijative i da je, načelno, usvojen prijedlog Sinoda da se organizira poseban crkveni zavod za zaštitu spomenika kulture.

“Postavilo se pitanje u novim, promenjenim uslovima života našeg društva i naroda kako obezbediti na najkvalitetiniji način zaštitu ne samo manastira i starih hramova, već i zaštite ukupnog duhovnog, sakralnog i kulturnog nasleđa kojim naša crkva raspolaže”, rekao je Irinej bački.

Sabor SPC-a počeo je 21. maja liturgijom u Sabornoj crkvi u Beogradu i očekuje se da će zasjedati najmanje dvije sedmice.

Ovo je prvo zasjedanje Sabora od maja prošle godine, s obzirom na to da crkvena skupština nije, kako to pravila nalažu, zasjedala prošlog oktobra, uz obrazloženje da nema “velikih tema” i da je zato potrebno izbjeći nepotrebne troškove.

Izvor: Agencije