Sabor: Premijer i ministar brane Vladu zbog propale kupovine F-16

F-16 Barak
Prije godinu kupovina je propala jer Izrael nije dobio američko odobrenje za isporuku aviona F-16 Barak Hrvatskoj (T. Brand / MORH)

Hrvatski sabor u četvrtak raspravlja o interpelaciji oporbene Socijaldemokratske partije – SDP o radu Vlade zbog propale kupnje borbenih zrakoplova F-16 C/D Barak od Izraela.

Interpelaciju je potpisalo 16 SDP-ovih saborskih zastupnika, kojom, kažu, žele prisiliti Vladu da u parlamentu pred zastupnicima sumira sve ono što se dogodilo i što je pošlo krivo u propaloj kupnji borbenih zrakoplova, te postoji li i kolika je odgovornost ministra obrane i potpredsjednika Vlade Damira Krstičevića te premijera Andreja Plenkovića.

Podnositelji interpelacije smatraju da Vlada, a posebno Ministarstvo obrane, nisu postupali transparentno u postupku nabave, da nisu vodili računa o ukupnim interesima Hrvatske te da je njime ugrožena sigurnost Hrvatske i njezin vanjsko-politički položaj.

Vlada odbacila interpelaciju

Traže od Vlade da u roku od petnaest dana obavijesti Hrvatski sabor o postupku nabavke eskadrile višenamjenskih borbenih zrakoplova, posebice o upozorenjima i uputama koje je davala Vlada Sjedinjenih Američkih Država (takozvani non-paper).

Također podnositelji traže da prije pokretanja novog postupka nabavke zrakoplova Ministarstvo obrane mora dobiti prethodnu suglasnost Odbora za obranu Hrvatskog sabora, sukladno Zakonu o obrani.

Vlada je prošlog tjedna odbacila SDP-ovu interpelaciju ocijenivši da su navodi iz nje neosnovani i neutemeljeni.

Stavove Vlade i posao s borbenim zrakoplovima u Saboru će braniti premijer Andrej Plenković i ministar obrane Damir Krstičević.

Vlada Hrvatske sredinom prošlog mjeseca poništila je odluku o nabavci izraelskih zrakoplova nakon što su predstavnici Izraela objasnili kako nisu uspjeli dobiti konačno odobrenje SAD-a za prodaju zrakoplova F-16 Barak Hrvatskoj, iako su imali njihovo predodobrenje za taj posao te da je to “isključivo njihova odgovornost”.

SAD tražio uklanjanje izraelskih modifikacija

Izrael i Hrvatska sklopili su kupoprodajni ugovor vrijedan približno 400 milijuna eura za 12 zrakoplova F-16 Barak, odnosno modificirane izraelske verzije izvorno američkih letjelica.

Američka strana, međutim, pristala je na transfer trećoj strani samo “ogoljenih” letjelica, iz kojih bi bile uklonjene sve izraelske nadogradnje.

Hrvatska na to nije htjela pristati te je poništila odluku o nabavci.

Izvor: Agencije