Sabor: Preispitati odluku o puštanju Šešelja

Sabor je jednoglasno donio Deklaraciju u vezi odluke Haškog suda o privremenom puštanju Šešelja na slobodu (Tanjug)

Puštanje optuženika za ratne zločine Vojislava Šešelja na slobodu uvreda je za sve žrtve rata, treba ga vratiti u haaški pritvor, da tamo treba čekati presudu, poruke su iz saborske rasprave u srijedu o Deklaraciji u svezi odluke Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) o privremenom puštanju Šešelja na slobodu.

Hrvatski sabor je jednoglasno, glasovima 104 zastupnika, donio Deklaraciju u svezi odluke ICTY-ja o privremenom puštanju Šešelja na slobodu.

Odluka Suda o Šešeljevom puštanju, ističe Sabor, donesena je bez ujednačenih kriterija i odstupa od načela vladavine prava, Šešelj nakon povratka u Srbiju nastavlja s prijetnjama, zastrašivanjem i širenjem etničke i nacionalne mržnje i netrpeljivosti, vrijeđa i ponižava žrtve te javno zagovara teritorijalne pretenzije prema Hrvatskoj kao članici EU-a i NATO-a.

Poziv UN-u

Sabor poziva Vijeće sigurnosti UN-a da žurno raspravi djelovanje ICTY- ja u ovom slučaju, kako se ne bi narušilo povjerenje u međunarodne institucije koje su osnovane kao promicatelji vladavine prava, uspostave pravde, mira i stabilnosti kao općeprihvaćenih vrijednosti.

Naglašava obvezu Republike Srbije, kao države kandidatkinje za članstvo u EU da nedvosmisleno osudi svaki govor mržnje, projekt ”velike Srbije” i prekrajanje međunarodno priznatih granica, u skladu s vrijednostima međunarodnog prava i demokratskih standarda koje vrijede medu članicama Europske unije.

“Šešeljeva sloboda uvreda je za sve žrtve rata i sve Šešeljeve žrtve”, istaknula je nezavisna zastupnica Jadranka Kosor, inicijatorica donošenja deklaracije, prenosi Hina.

Naglasila je kako su “Šešeljevo urlanje”, zagovaranje velikosrpske i ideje o etničkom čišćenju dodatna uvreda za sve koji nisu uspjeli pronaći svoje bližnje.

‘Sud pokazao različite kriterije’

Odbacila je teze da se Sabor previše bavi Šešeljem.

“Ne bavimo se njime, nego činjenicom da je ICTY u ovom slučaju pokazao različite kriterije”, poručila je Kosor.

“Nije važan Šešelj kao pojedinac, nego ideja koju personificira, a to je ideja ‘velike Srbije'”, rekao je i Gordan Jandroković (Hrvatska demokratska zajednica).

“Srpske vlasti nisu reagirale kako treba, do danas nisu osudili Šešeljev govor, to govori da ideja ‘velike Srbije’ i dalje živi, da ima određenu političku snagu”, kazao je Jandroković.

Klub Socijaldemokratske partije (SDP) podržava Deklaraciju, u kojoj se ističu vrijednosti mira, slobode, vladavine prava i demokracije, rekla je Ingrid Antičević Marinović iz te stranke.

I zastupnici srpske nacionalne manjine podržali su Deklaraciju, ali je Milorad Pupovac (SDSS) rekao kako oni nisu bili pozvani na usuglašavanje. Smatra kako bi trebalo donijeti deklaraciju o privatizaciji i siromaštvu.

“Zašto ne donesemo jednu deklaraciju o tome? Koja će potvrditi suverenost ove zemlje barem u jednoj stvari, a ne u odgovoru na jednog redikula koji će produživati ratnu kampanju u regiji. Ne, to nećemo napraviti, jer je to teško pitanje”, rekao je Pupovac.

Prijedlog rezolucije za EP

Spreman je prijedlog rezolucije po istom pitanju i za sutrašnju raspravu u Europskom parlamentu.

Osuđuje se Šešeljevo ratno huškanje i poticanje na mržnju. Rezoluciju su inicirali hrvatski europarlamentarci. U prijedlogu stoji:

“Podsjećaju se srpske vlasti na obveze preuzete suradnjom s Hagom, kao i na obveze zemlje kandidata za članstvo u Europskoj uniji. Sa zabrinutošću se ukazuje na odsustvo primjerene političke reakcije i pravnog odgovora vlasti Srbije u vezi sa Šešeljem.”

“Pozivaju se Haški sud i Tužiteljstvo da poduzmu mjere kojima bi se preispitalo postojanje preduvjeta za privremeno puštanje pod novonastalim okolnostima. Ukazuje se na različite standarde u odnosu na praksu Tribunala.”

Izvor: Agencije