Sabor ponovo pokrovitelj Bleiburga

Višegodišnje pokroviteljstvo nad Bleiburgom ukinulo je Predsjedništvo iz bivšeg saborskog saziva (AP)

Predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner obrazložio je u četvrtak odluku o vraćanju saborskog pokroviteljstva nad komemoracijom blajburške tragedije poručivši kako se ne smije dijeliti žrtve.

“Odlučili smo vratiti pokroviteljstvo Hrvatskog sabora nad obilježavanjem blajburške tragedije. Argumenti za to su oni koji su se spominjali zadnjih godina, a to je da ne možemo i ne smijemo dijeliti žrtve, da je svatko tko je ubijen bez suđenja žrtva, da su oni koji su nevini ubijeni žrtve i da ih ne možemo dijeliti na vaše ili naše žrtve, na bolje ili manje žrtve, kao što ne možemo ni zločince dijeliti na veće ili manje zločince. Prema tome, zločin je zločin, a žrtva je žrtva, žrtvama treba odati pijetet i smatrali smo da je to naprosto naša obveza kao što je na kraju Sabor to godinama i bio, sve do 2011.”, kazao je Reiner nakon sjednice Predsjedništva Sabora. 

Da će Hrvatski sabor ponovno biti pokrovitelj obilježavanja Bleiburške manifestacije odlučilo je u četvrtak saborsko Predsjedništvo sa četiri glasa ‘za’ i dva ‘protiv’.

Uz predsjednika Sabora Željka Reinera (HDZ) u Predsjedništvu je i pet potpredsjednika, tri iz saborske većine (HDZ-a, Mosta i HSP-AS-a) i dva iz oporbe (SDP-a i HNS-a).

Protiv pokroviteljstva, u ime SDP-a, bila je Milanka Opačić, potpredsjednica Sabora. SDP svake godine tamo polaže vijence i odaje počast nevinim žrtvama, no ne možemo biti za pokroviteljstvo te manifestacije budući da se ona svaki put pretvori u veličanje ustaštva, objasnila je novinarima Opačić.

Potpredsjednika Sabora Ivana Tepeša (HSP AS) žalosti što Predsjedništvo o vraćanju pokroviteljstva nije odlučilo jednoglasno.

Deseci hiljada žrtava

“Svaka žrtva je žrtva i moramo joj odati počast, a Bleiburg je mjesto i vrijeme da odamo počast svim žrtvama koje su pale nevine od svibnja 1945. na Bleiburgu, Hudoj Jami, u Teznom i na Križnom putu”, izjavio je Tepeš, kako prenosi Hina.

Radi se, kaže, o desecima tisuća žrtava. “Nažalost ne postoji ni jedan sudski proces, a kamo li da je netko odgovarao za te zločine. Bit ćemo u svibnju na Bleiburgu i dostojno ćemo obilježiti žrtve koje su pale nevine poslije Drugog svjetskog rata”, poručio je.

Naglasio je i da nikada ne treba dijeliti žrtve. “Ubojstvo jednog čovjeka je zločin i onaj tko ubije jednog čovjeka je zločinac”, rekao je Tepeš.

Komentirao je izjavu čelnika Socijaldemokratske partije (SDP) i bivšeg premijera Zorana Milanovića kako Bleiburg nije odavanje počasti žrtvama nego žalovanje za propalom NDH, rekavši kako je to relativizacija i prikrivanje komunističkih zločina koji su počinjeni nad nevinim žrtvama od svibnja 1945. pa na dalje.

Višegodišnje pokroviteljstvo nad Bleiburgom ukinulo je Predsjedništvo iz bivšeg saborskog saziva u kojemu su većinu imale stranke Kukuriku koalicije.

Da bude pokrovitelj nad središnjom komemoracijom žrtava Bleiburške tragedije i Hrvatskog križnog puta, Sabor je zamolio Počasni bleiburški vod.

Milanović: Žalovanje za propašću NDH

Šef SDP-a i bivši premijer Zoran Milanović upitan je ranije za najave po kojima bi saborsko Predsjedništvo danas trebalo odlučivati o vraćanju pokroviteljstva nad Bleiburgom koje je u vrijeme njegove vlade ukinuto izjavio je kako je “pravo parlamentarne većine da pokriva i bude pokrovitelj čega god želi”.

“Prije je Sabor bio pokrovitelj, za vrijeme vlasti parlamentarne većine koalicije čiji je sastavni dio bila i moja Vlada, mi smo to ukinuli jer Bleiburg je, i to uvijek naglašavam Bleiburg, ne žrtve koje su nastradale nakon Bleiburga, sam Bleiburg je komemoracija odnosno žalovanje za propašću NDH i prema tome mi za to nećemo glasati”, rekao je Milanović.

Tezno je međutim, rekao je Milanović, nešto drugo.

“Na Teznom sam bio nekoliko puta odati počast žrtvama, ljudima koji su ubijeni bez suđenja. Nebitno, nisu trebali biti ubijeni ni sa suđenjem, ali su ubijeni i bačeni u rovove. Ali to je Tezno, onaj tko žali za ljudima ide u Tezno i na neka druga mjesta, a onaj kome je žao Maksa Luburića i Ante Pavelića ide u Bleiburg. To je tako jasno, dakle to je skupina kriminalaca koja je na kamionima došla 1941. i povijesno izblamirala hrvatski narod. To nisu moji ljudi”, rekao je.

Izvor: Agencije