Sabor: Plenković predstavio Tolušića i Horvata

Tomislav Tolušić, Andrej Plenković, Darko Horvat
Ako Sabor potvrdi njihova imenovanja, Tolušić i Horvat preuzet će dužnosti koje je vršila Martina Dalić (Al Jazeera)

Kandidati za ministra gospodarstva Darko Horvat i potpredsjednika Vlade Hrvatske Tomislav Tolušić saborskom Odboru za gospodarstvo u srijedu predstavljaju prioritete budućeg djelovanja.

Ako Sabor potvrdi njihova imenovanja, oni će preuzeti dužnosti koje je obnašala Martina Dalić, a koja je zbog afere “Hotmail” vezane za prepisku o pripremi posebnog zakona o Agrokoru, dala ostavku na funkcije potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva.

Iz prepiske s konzultantima i odvjetnicima, koju je ranije objavio portal Index, vidljivo je kako je dogovaran “lex Agrokor” i kako su ljudi koji su ga pisali, a koji nisu imali nikakve formalne ovlasti to raditi, na kraju novčano profitirali na poslovima u vezi s Agrokorom.

Iz objavljenih e-mailova vidljivo je da je “lex Agrokor” Vlada Hrvatske dobila od “skupine Borg” na dan kad je i usvojen.

Gordan Maras, član Odbora iz Socijaldemokratske partije (SDP), smatra da je hrvatski premijer umjesto imenovanja nasljednika Martine Dalić trebao raspisati izvanredne izbore jer to, kaže, građani očekuju. 

Darko Horvat trebao bi preuzeti Ministarstvo gospodarstva, a Tolušić će, uz dužnost ministra poljoprivrede, obnašati i onu potpredsjednika Vlade.

Glasovanje o povjerenju u petak

Horvat dolazi iz međimurskog HDZ-a, jedan je od potpredsjednika te stranke i saborski zastupnik.

U vrijeme vlade Tihomira Oreškovića, dok je šef HDZ-a bio Tomislav Karamarko, bio je ministar poduzetništva i obrta.

Hrvatski premijer Andrej Plenković dobio je u utorak podršku koalicijskih partnera za ova nova kadrovska rješenja u Vladi, a u srijedu je Tolušića i Horvata predstavio nadležnim saborskim odborima.

O povjerenju novim članovima Vlade Sabor će glasovati u petak.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u srijedu je, uvodno predstavljajući Tomislava Tolušića, istaknuo kako smatra da je aktualni ministar poljoprivrede kroz svoj dosadašnji rad u cijelosti spreman preuzeti tu odgovornu zadaću i dati dodatni impuls bitnim procesima koji su na dnevnom redu Vlade.

“Aktualni ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić bit će zadužen za koordiniranje svega onoga za što je nadležna koordinacija za gospodarstvo”, rekao je Plenković predstavljajući Tolušića.

Izvor: Al Jazeera i agencije