Plenković izrazio spremnost izaći pred birače

Andrej Plenković
Plenković: 22. juni je blagdan koji u popis blagdana u zakon uvrstio Franjo Tuđman i tako će i ostati (EPA)

Hrvatski premijer Andrej Plenković odbacio je u srijedu u Hrvatskom saboru oporbeni prijedlog o pokretanju pitanja povjerenja ministru zdravstva Milanu Kujundžiću poručivši kako Kujundžić, koji je “predano radio na osiguranju kvalitete i dostupnosti zdravstvene zaštite”, ostaje ministar u njegovoj Vladi, prenosi Hina.

Plenković je ustvrdio kako ministar odgovorno obavlja poslove iz svoje nadležnosti u zdravstvu i predano radi na mjerama da osigura održiv zdravstveni sustav koji će građanima omogućit zdravstvenu sigurnost te dostupnu i kvalitetnu zdravstvenu zaštitu.

Podsjetio je kako je njegova vlada poduzela niz koraka s ciljem modernizacije i unaprijeđenja hrvatskog zdravstva te je ostvarila značajan iskorak i  stabilizirala zdravstveni sustav.

Hrvatski sabor u srijedu poslijepodne počeo je raspravu o oporbenom prijedlogu za opozivom ministra zdravstva Milana Kujundžića koju je inicirao Most uz potporu 32 saborska zastupnika.

Oporba ga proziva zbog izostanka reforme, tvrde da sustavom ne upravlja strateški, ali i da je pokušao utjecati na pravosuđe.

Obrazlažući prijedlog Ines Strenja (Most) ustvrdila je kako prozvani ministar nije uspio pravodobno donijeti Zakon o zdravstvenom osiguranju i osigurati njegovu provedbu.

Optužuje ga i da nije osnažio primarnu zdravstvenu zaštitu, te preustrojio i financijski stabilizirao sustav.

Iz oporbenih redova prozivaju ga i zbog izostanaka upravljanja ljudskim resursima što je dovelo do odljeva zdravstvenog kadra te zatvaranja pojedinih bolničkih odjela zbog nedostatka liječnika i medicinskih sestara.

“Pacijenti dobivaju ono što se daje, a ne ono što im je potrebno i to je neprihvatljivo. Vrijeme nečinjenja je prošlo, jer je voda došla do grla liječnicima, medicinskim sestrama, veledrogerijama i pacijentima”, poručila je Strenja.

Dodala je i kako se ministra više ne doživljava kao relevantnog sugovornika te se za rješavanje problema obraćaju premijeru.

Ministar je, tvrdi oporba, pokazao temeljno nerazumijevanje hrvatskog zdravstvenog sustava koji je postao financijski neodrživ.

Povjerenje Kujundžiću drugi put pred Saborom

Kujundžiću predbacuju da je pokušao utjecati na pravosuđe kako bi spriječio donošenja presuda u korist liječnika zbog neisplate odrađenih prekovremenih sati zbog čega, kažu, treba odstupiti.

Zahtjev su podnijeli neposredno prije ljetne ustavne stanke u srpnju, inzistirajući da se sazove izvanredna sjednica Sabora, no to im nije pošlo za rukom jer je Ustavni sud ocijenio da petina zastupnika nije ovlašteni predlagatelj izvanredne sjednice u vrijeme stanke.

Povjerenje ministru zdravstva Milanu Kujundžiću po drugi je puta na dnevnom redu Sabora, s obzirom na to da se lani otprilike u isto vrijeme, također na  inicijativu Mosta, raspravljalo o toj temi.

Tada je oporba pobrojala čak 52 razloga zbog kojih ministar zdravstva mora otići.

Ranije u srijedu u Saboru je hrvatski premijer Andrej Plenković rekao, predstavljajući izvještaj o radu Vlade, kako je svakog trenutka spreman izaći pred hrvatske birače.

Dva koalicijska partnera vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) podržavaju zahtjeve učitelja, koji su u štrajku.

Vodstvo Hrvatske narodne stranke (HNS) najavilo je da neće podržati proračun ako u njemu ne bude predviđeno povećanje koeficijenta za učitelje. Potporu im daje i Stranka rada i solidarnosti Milana Bandića.

Ako izgubi potporu HNS-a i Bandićevih zastupnika, premijer Plenković gubi većinu.

Najavio povećanje plaća, ali svima

No, Plenković je rekao da Vlada iduće godine namjerava povećati plaću za 6,12 posto svim državnim službenicima, u tri vala, te kritizirao učinke oporbene Socijaldemokratske partije Hrvatske (SDP) dok je bio na vlasti. 

“Stoga smo kao Vlada koja rješava brojne probleme svakog trenutka spremni smo ići pred hrvatske birače pa neka oni odluče kome žele povjeriti budućnost Hrvatske i svoje djece – da li onima koji se u svakom rješenju trude pronaći problem, a nemaju mogućnost okupiti većinu i voditi Hrvatsku, ili onima koji su pokazali da nisu kadri voditi odgovornu ekonomsku politiku i podizati standard građana”, rekao je Plenković.

Odgovorio mu je Davor Bernardić, predsjednik SDP-a.

“U isto vrijheme se hvalite da ste smanjili nezaposlenost, da ste povećali zaposlenost, a istina je i zapravo se radi o tome da su se ljudi iselili. Pada broj zaposlenih, pada industrijska proizvodnja, pada izvoz. Ono što raste su potrošnja i uvoz. Građani se zadužuju, dižu kratkoročne kredite da bi mogli preživjeti”, rekao je Bernardić.

Sindikati nisu zadovoljni ponudom

Ubrzo su odgovorili sindikati obrazovanja, poručivši premijeru da nisu zadovoljni ponudom o rastu osnovice plaća javnih i državnih službenika za 6,12 posto iduće godine, pa će se štrajk u školama nastaviti, javlja Hina.

Potvrdio je to Branimir Mihalinec iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske. 

“Nijedna premijerova rečenica danas ne rješava probleme zbog kojih su prosvjetari peti dan u štrajku”, rekao je Mihalinec na konferenciji za novinare nakon što je Andrej Plenković najavio je da će Vlada ponuditi povećanje plaća u idućoj godini za 6,12 posto svim državnim i javnim službenicima,

Prosvjetni sindikati, podsjeća Mihalinec, traže povećanje koeficijenata složenosti poslova učiteljima i nastavnicima za prosječno 6,11 posto, što se ne rješava povećanjem osnovice.

Premijer Plenković je rekao da je Vlada spremna riješiti i pitanje koeficijenata, no tek nakon detaljne stručne analize koja će precizno utvrditi realnu složenost svih poslova.

Mihalinec također upozorava kako se prvi put dogodilo da neki premijer u Saboru nudi sindikatima povećanje osnovice, u potpunosti ignorirajući da se istovremeno vode pregovori sa sindikatima o tom pitanju.

Povećanjem osnovice za sve jednako ne rješava se zaostajanje koeficijenata u školstvu i još se više povećava razlika između zaposlenih u obrazovanju i drugih javnih službi, ističe Mihalinec, a to je prosvjetnim sindikatima neprihvatljivo.

Izvor: Al Jazeera i agencije