Sabor izglasao povjerenje ministru Barišiću

Pavo Barišić, Andrej Plenković
Premijer Andrej Plenković tijekom rasprave u Saboru žestoko je branio ministra Pavu Barišića (Patrik Macek / PIXSELL)

Ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić uživa povjerenje Hrvatskog sabora, pokazalo je u petak glasovanje zastupnika.

Za iskazivanje nepovjerenja Barišiću izjasnilo se 49 od potrebnih 76 zastupnika. Prijedlogu se usprotivilo njih 72, a 18 ih je bilo suzdržano.

Da se Barišiću iskaže nepovjerenje tražili su SDP, HNS i HSU, optužujući ga za plagiranje znanstvenog rada.

Po Poslovniku, kada Sabor odbije prijedlog za iskazivanje nepovjerenja, zastupnici koji su ga inicirali ne mogu podnijeti isti zahtjev prije nego istekne šest mjeseci od dana podnošenja prijedloga.

Maratonska rasprava

Oporbeni saborski klubovi u četvrtak su u Saboru žestoko napali ministra Barišića optužujući ga za plagiranje, dok ga je vladajući HDZ branio, tvrdeći da ga se etiketira bez dokaza te da je saborski Odbor za etiku u znanosti i visokom obrazovanju odluku o plagijatu donio na temelju lažnih informacija.

Hrvatski premijer Andrej Plenković je izjavio da je rasprava promašila meritum problema jer nije riječ o plagijatu, već o tehničkom propustu.

“Cijela priča svodi se na fusnotu, u kojoj fali referenca. Je li plagijat ne staviti referencu u fusnotu i je li to razlog za smjenu ministra?”, upitao je Plenković.

Plenkovićeva ustrajna odbrana

Dodao je da bi bilo dobro cijelu priču svesti u realne, zakonske, institucionalne okvire i da Barišić dobije šansu.

Nabrojio je, također, institucije koje su utvrdile da nije riječ o plagijatu, Sveučilište u Zagrebu i Sveučilište u Splitu.

Premijer je kritizirao oporbu, rekavši da se nije dobro pripremila za raspravu i nije govorila o meritumu problema.

Spočitnuo im je i to da su sve argumente gradili uz pomoć profesora Ivana Đikića, uglednog hrvatskog znanstvenika, kojega je nazvao “eksternaliziranim savjetnikom preko Atlantika”.

Plenković je istaknuo da su nauka i obrazovanje temelj društva, da o tome Vlada želi konsenzus te da je zato imenovao novu stručnu komisiju za provedbu strategije obrazovanja, u kojoj su i predstavnici oporbe.

Barišić je, obrativši se zastupnicima, utvrdio da oporba nema ideja i program i da je zato pokrenuta hajka na njega.

“Ne preostaje mi ništa drugo nego braniti se kao da se borim protiv sjena i oporeći optužbe”, dodao je Barišić, ponovivši da nema ni govora o plagijatu.

Izlaganja Plenkovića i Barišića izazvale su brojne replike zastupnika.

Most nije sudjelovao u raspravi, a njihov zastupnik Nikola Grmoja izjavio je kako će zastupnici ove stranke tijekom glasovanja iznijeti svoj stav.

Četvorica hrvatskih znanstvenika su protiv Barišića podnijela prijavu 11. veljače 2011. godine, tvrdeći kako je u svom članku na engleskom jeziku “Does Globalization Threaten Democracy”, objavljenom 2008. godine u časopisu Synthesis philosophica, plagirao više dijelova tuđih članaka, knjiga i internetskih izvora, pri čemu nije naveo autore.

Odbor za etiku u znanosti i visokom obrazovanju donio je na sjednici krajem prosinca odluku u kojoj piše kako je prijava djelomično opravdana te utvrdio da je Barišić, ne navodeći izvore, preuzeo dijelove teksta američkog filozofa Stephena Schlesingera.

Barišić odbacio sve optužbe

Član Predsjedništva SDP-a Peđa Grbin rekao je ranije da su prijedlog za izglasavanje nepovjerenja potpisali zastupnici SDP-a, HNS-a, neki iz Živoga zida i Hrvatske seljačke stranke.

Vlada je Hrvatskom saboru nedavno predložila zaključak da odbije donijeti odluku o iskazivanju nepovjerenja Barišiću, koji je podnijelo 45 saborskih zastupnika.

Plenković je ranije ocijenio kako se ne može oteti dojmu da Barišić nije prava meta tako intenzivnih bavljenja jednim člankom u jednom časopisu iz 2008. godine, u kojem je sam uočio pogrešku u referenciji u fusnoti, već da je posrijedi nešto drugo.

Plenković je u kasnijim medijskim istupima izjavio kako smatra da Barišić nije plagijator te da iza napada na njega stoje pokušaji destabilizacije Vlade.

Barišić je u sinoćnjoj raspravi završno odbacio sve optužbe na svoj račun.

Izvor: Al Jazeera i agencije