Sabor izglasao budžet za 2016. godinu

Hrvatski sabor je u ponedjeljak većinom glasova donio proračun za 2016. godinu. Za njega je glasovalo 80 zastupnika, dok je 51 bio protiv.

Hrvatski sabor glasovao je i o 94 amandmana, koje su na prijedlog ovogodišnjeg državnog proračuna predložili zastupnici i njihovi klubovi.

Vlada je djelomično prihvatila amandman Kluba zastupnika Mosta i nezavisnih lista i umjesto 600.000 kuna (79,7 tisuća eura), Uredu bivšeg predsjednika države Stjepana Mesića uzet će se 500.000 kuna (66,4 tisuće eura) i preusmjeriti za potrebe civilnih invalida rata. 

Ukupni proračunski prihodi projicirani su na 114,9 milijardi kuna (blizu 15,1 milijarda eura), a rashodi u iznosu 122,4 milijarde kuna (blizu 16,1 milijarda eura), što čini planirani manjak državnog proračuna od 7,5 milijardi kuna (991,5 milijuna eura) odnosno 2,2 posto BDP-a.

Hrvatski sabor u ponedjeljak je potvrdio i imenovanje novog ministra branitelja Tome Medveda, javlja reporterka Al Jazeere Ana Mlinarić.

Od 130 nazočnih zastupnika, za Medveda se izjasnilo 88, 15 ih je bilo suzdržano, a 30 protiv.

Novi je ministar prisegnuo da će svoju dužnost obnašati časno i savjesno, poštivati Ustav, zakone i pravni poredak te se zauzimati za svekoliki napredak Hrvatske.

Nema novca za povećanje plaća

Po završetku glasovanja planirana je trotjedna stanka u zasjedanju.

Danas su počeli i pregovori Vlade i predstavnika sindikata javnih i državnih službi o izmjenama kolektivnih ugovora i povećanju plaća za šest posto.

Pregovarački odbori Vlade i sindikata javnih službi, u kojima je zaposleno gotovo 180.000 ljudi, i državnih službi, gdje radi blizu 63.000 djelatnika, pregovaraju o povećanju osnovice za plaće za šest posto, slijedom rasta BDP-a u dva uzastopna tromjesječja za dva i više posto, sukladno sporazumu iz 2009. godine, koji je praktički stupio na snagu 1. siječnja.

Vlada ne spori da sindikati imaju pravo na tu povišicu, ali za ispunjenje tih obaveza nema sredstava u novom državnom proračunu, niti su predviđena u projekcijama proračuna za 2017. i 2018. godinu.

Sindikati neće odustati

Sindikati su najavili da neće odustati od tih šest posto, nego su spremni braniti svoja prava svim legalnim sredstvima, a mogu pristati tek na kraću odgodu primjene sporazuma, ako to Vladini pregovarači dobro argumentiraju.

Vlada je u srijedu imenovala pregovaračke odbore za pregovore sa sindikatima o izmjenama kolektivnih ugovora za javne i državne službe i osnovici za plaće, a na njihovu je čelu potpredsjednik vlade Božo Petrov.

Nakon prvog sastanka Vladinog i sindikalnog pregovaračkog tima, član sindikalnog pregovaračkog tima Branimir Mihalinec izvjavio je kako su dogovorili nastavak pregovora za petak, 1. travnja, a u međuvremenu će izraditi pregovarački protokol.

“Neosporno je da obje strane sporazum drže vrlo važnim i da će ga pokušati zajednički realizirati. Svjesni smo da Vlada ima problema s realizacijom sporazuma ‘odjednom i sve’ i spremni smo pregovarati o dinamici njegove provedbe”, istaknuo je Mihalinec.

Sindikati: Tvrdnja ‘nema novaca’ nije ozbiljna pregovaračka pozicija

Upitan očekuje li dio povišice još ove godine, Mihalinec je rekao kako su se složili da tvrdnja “nema novaca” nije ozbiljna pregovaračka pozicija, a kada, koliko i u kojim uvjetima će biti novaca za realizaciju sporazuma, treba jasno i argumentirano utvrditi.

“Očekujemo da će Hrvatska krenuti naprijed i da će ove godine sigurno biti novaca za početak realizacije sporazuma”, kazao je Mihalinec.

Na upit je li zadovoljan današnjim sastankom, Mihalinec je rekao kako bi sindikalci bili zadovoljniji da se sporazum počeo realizirati 1. siječnja, no svjesni su realnosti i prihvaćaju pregovore o mogućim rokovima koji će biti jasno utvrđeni i sigurno realizirani.

Kada je riječ o mogućim proračunskim uštedama, Mihalinec je kazao kako je to pitanje za premijera Oreškovića, no u svakom slučaju treba povećati prihode zemlje, ojačati gospodarstvo i proizvodnju, a javne službe trebaju biti odličan servis gospodarstvu da to uspije realizirati.

Predsjednik vlade Tihomir Orešković izjavio je u nedjelju novinarima kako se nada da će Hrvatski sabor u ponedjeljak izglasati državni proračun i rekao da novca za povećanje plaća ove godine nema.

Izvor: Agencije