Sabor IZ BiH odlučio o kandidatima za reisa

Sabor Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (IZ BiH) na sjednici održanoj u subotu u Sarajevu odlučio je da će u izboru za reisu-l-ulemu Islamske zajednice u BiH učestvovati tuzlanski muftija Husein ef. Kavazović, travnički muftija Nusret ef. Abdibegović i sarajevski muftija Husein ef. Smajić.

Tajnim glasanjem sabornici su najviše glasova dali Kavazoviću – 65, dok je Adbibegović dobio 37 glasova sabornika, a Smajić – 36, saopćio je novinarima predsjednik Sabora IZ-a u BiH Safet Softić.

Odlukom Sabora, najmanje glasova, 25, dobio je profesor na Islamskom pedagoškom fakultetu u  Zenici hfz. Halil ef. Mehtić. Samim tim je eliminiran sa liste kandidata, jer u završnici izbora za reisu-l-ulemu IZ-a u BiH mogu učestvovati tri kandidata. 

Softić je rekao da je na sjednici, koja je održana iza zatvorenih vrata, bilo sve dostojanstveno, a promocija kandidata je bila na visokom nivou.

Tolerancija i korektnost

Na pitanje da li očekuje da će biti izabran za reisa, Husein ef. Kavazović  je odgovorio:

“Izborno tijelo je široko i mi ćemo se potruditi da svi programi dođu do izbornog tijela, koje će odlučiti ko će biti reisu-l-ulema.”

Travnički muftija Nusret ef. Abdibegović kazao je kako se nada da će dobiti povjerenje i u drugom krugu izbora za reisa i da će biti izabran.

“Zahvaljujem sabornicima koji su me danas podržali. Čini mi se da smo danas potvrdili jedinstvo, perspektivu i sigurnost vođenja zajednice. Također, želim naglasiti, da je odnos između svih kolega bio tolerantan i korektan”,  rekao je Abdibegović.

Sarajevski muftija Husein ef. Smajić nije se nakon glasanja u Saboru obratio novinarima, a Halil ef. Mehtić  izjavio je kako je “očekivano ispao iz utrke za reisu-l-ulemu IZ-a u BiH”.

Mehtić je kazao kako od početka nije „uživao povjerenje i podršku unutar struktura IZ-a“.

Na kraju zasjedanja obratio se aktuelni reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić. On je čestitao kandidatima na njihovim uspješno prezentiranim programima i zahvalio sabornicima, predsjedniku i članovima Komisije za provođenje izbora na dosad uspješno obavljenom poslu.

Izborno tijelo na nivou IZ-a u BiH će, sukladno Ustavu IZ-a u BiH, između tri kandidata odlučiti o novom reisu-l-ulemi. To tijelo bi trebalo zasjedati 23. septembra što bi, također, trebalo biti potvrđeno na sjednici Sabora. 

Izvor: Agencije