Sabor Islamske zajednice usvojio Deklaraciju o Srebrenici

Na sjednici je usvojen i pravilnik o reisu-l-ulemi Islamske zajednice u BiH (Fena)

Sabor Islamske zajednice na današnjoj sjednici u Sarajevu usvojio je Deklaraciju o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici, te predstavio Fetvu o genocidu nad Bošnjacima muslimanima u Srebrenici koju je 3. jula donijelo Vijeće muftija Islamske zajednice u BiH.

Prema Deklaraciji Sabor, između ostalog, očekuje da Vijeće ministara BiH i entitetske vlade izrade program “Ne genocidu“, koji bi u periodu od 15 godina osigurao sve potrebne uvjete za uklanjanje posljedica genocida nad Bošnjacima na prostoru Srebrenice, Zvornika, Vlasenice, Bratunca, Milića i Žepe i povratak na demografsko stanje prema popisu stanovništva 1991. godine.

“Deklaracija je širi dokument koji bi trebalo da se proanalizira, te vide koje su to obaveze nas Bošnjaka. Trebamo prevashodno da sadržaj Deklaracije poštujemo i nađemo put da se to ostvari” istakla je potpredsjednica Federacije BiH, Melika Mahmutbegović.

Zahtjev Sabora

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović naglasio je da su u Deklaraciji smjernice šta trebaju raditi oni u Islamskoj zajednici šta nadležni trebaju poduzeti, prenosi agencija Fena.

Sabor traži da visoki predstavnik za BiH donose zakon o zabrani poricanja genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i trajnu zabranu službene upotrebe oznaka, zastava, amblema i simbola koje je koristila Vojska Republike Srpske kao izvršilac genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, za cijeli teritorij BiH.

Nadležnim institucijama BiH i međunarodnoj zajednici Sabor predlaže formiranje distrikta Srebrenica na prostoru općina: Srebrenica, Zvornik, Vlasenica, Bratunac, Rogatica, Žepa i Milići, gdje su uglavnom živjele žrtve genocida nad Bošnjacima, s obzirom da vlasti RS-a u proteklih 20 godina nisu uspjele osigurati jednaka prava i standarde svim građanima posebno Bošnjacima.

Sabor je pozvao Parlamentarnu skupštinu BiH, Narodnu skupštinu RS i Federalni parlament da svakog 11. jula u godini održavaju komemorativne sjednice uz prijenos na sva tri javna emitera, budući da je institucionalizacija dana sjećanja najbolji način poštovanja žrtvama zločina.

‘Ne genocidu’

U Deklaraciji stoji da Sabor očekuje da Srbija, Crna Gora, Holandija, Ujedinjene nacije, BiH i svi drugi izraze želju da budu donatori uspostave međunarodnog fonda za uklanjanje posljedica genocida u Srebrenici od jedne milijarde eura, koji bi se prikupljao u narednih pet godina, te koristio projektu „Ne genocidu“.

Sabor je istakao da fetva Vijeća muftija proglašava šehidima žrtve genocida i zadužuje Rijaset da u skladu s islamskom tradicijom Bošnjaka osigura aktivnosti i programe kojima se trajno čuva sjećanje na šehide, žrtve genocida i ratnih zločina te prezentira fetvu o genocidu i činjenicama o njemu svim posjetiocima šehitluka genocida u organizaciji Islamske zajednice.

“Na taj način je Islamska zajednica u BiH kroz najviši vjerski organ zauzela stav o tom pitanju i dala svoje mišljenje šta se dešavalo u danima prije 11. jula, tokom 11. jula i nakon 11. jula u Srebrenici”, kazao je predsjednik Sabora Islamske zajednice u BiH Hasan Čengić.

Pravilnik o reisu-l-ulemi

Jedno od pitanja o kojem se raspravljalo bio je Pravilnik o reisu-l-ulemi Islamske zajednice, navodi portal Preporod.com.

Prema ovom pravilniku reisu-l-ulema ima pravo na korištenje titule bivši reisu-l-ulema nakon kraja mandata odnosno izbora novog reisu-l-uleme, umjesto dosadašnjih različitih imenovanja ove titule poput prethodni, emeritus i slično.

Osim toga, bivši poglavar Islamske zajednice imat će pravo na zahtjev u roku od 60 dana da bude raspoređen na jedno od slijedećih mjesta: savjetnik ili izaslanik na prijedlog reisu-l-uleme, uposlenik u nastavnim i naučnoistraživačkim ustanovama sve do stjecanja uvjeta za mirovinu.

Reisu-l-ulema se prema ovom pravilniku nakon smrti ukopava u haremu Gazi Husrev-begove džamije, osim ako je oporukom drukčije utvrđeno.

Izvor: Agencije