Sabor Islamske zajednice u BiH danas bira reisu-l-ulemu

Sabor Islamske zajednice Bosne i Hercegovine u subotu bira novog reisu-l-ulemu (Fena)

Izborno tijelo Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u subotu će na sjednici u Sarajevu, između dva kandidata, sadašnjeg reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića i zastupnika u Narodnoj skupštini Srbije i bivšeg muftije sandžačkog Muamera ef. Zukorlića, izabrati reisu-l-ulemu za naredni sedmogodišnji mandat.

Sjednica će biti održana u Gazi Husrev-begovoj biblioteci, s početkom u 11:00 sati, a nakon sjednice predviđena je konferencija za novinare, prenosi Anadolija.

Saborska komisija za provođenje izbora je 21. septembra, nakon što je kandidaturu povukao Husejin ef. Smajić, utvrdila listu kandidata za reisu-l-ulemu Islamske zajednice, na kojoj su bili Salem ef. Dedović, Husein ef. Kavazović, Muamer ef. Zukorlić.

Salem ef. Dedović se 30. septembra povukao iz izbornog procesa, a svoje programe su nakon toga izbornom tijelu predstavili kandidati Husein ef. Kavazović i Muamer ef. Zukorlić.

Izborno tijelo

Ustavom Islamske zajednice je definirano da je reisu-l-ulema poglavar i vrhovni muftija Islamske zajednice i njen najviši vjerski autoritet.

Izborno tijelo broji 350 do 400 članova, a čine ga članovi Sabora, Rijaseta, glavni imami, muftije, rukovodioci svih ustanova Islamske zajednice, to su osobe koje imaju legitimitet cijele zajednice, Bosne i Hercegovine, dijaspore (Australija, Amerika, Evropa) te domovinskih država (Slovenija, Hrvatska, Srbija).

Glasanje je tajno, a članovi izbornog tijela će na glasačkom listu zaokružiti najboljeg kandidata.

Komisija će prebrojati glasove, a potom će biti objavljeni rezultati, prenosi Fena.

Nakon izbora reisu-l-uleme Sabor Islamske zajednice imenuje Odbor za predaju menšure reisu-l-ulemi.

Prilikom preuzimanja menšure reisu-l-ulema polaže zakletvu u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu i zvanično stupa na dužnost.

Glas razuma i univerzalnih vrijednosti

Ukoliko je za reisu-l-ulemu ponovo izabran dotadašnji reisu-l-ulema, svečanost obznanjivanja njegovog novog mandata će se obaviti prema propisanom protokolu bez predaje nove Menšure.

Tokom predstavljanja programa, Kavazović je naglašavao da u javnom prostoru Islamska zajednica treba biti glas razuma i zagovornik univerzalnih vrijednosti, stavova, ali i postupcima svojih predstavnika.

Izvor: Agencije