Sabor potvrdio ministra privrede i potpredsjednika Vlade

Sabor, Hrvatski sabor
Glasanje o 'Lex LNG' je odgođeno jer Vlada nije stigla odgovoriti na čak 380 uloženih amandmana (EPA)

Hrvatski sabor je na sjednici u petak iskazao povjerenje Darku Horvatu kao novom ministru gospodarstva te ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću kao novom potpredsjedniku Vlade Hrvatske, koji su bili predloženi nakon što je bivša ministrica gospodarstva i potpredsjednica Vlade Martina Dalić dala ostavku na dužnosti zbog afere “Hotmail”.

Sabor je iskazao povjerenje Tolušiću sa 77 glasova ‘za’ i osam glasova ‘protiv’, dok je Horvat potvrđen sa 77 glasova ‘za’ i 11 ‘protiv’, prenose hrvatski mediji.

Oni su u srijedu, nakon višesatnog odgovaranja na pitanja, dobili potporu saborskih odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav te gospodarstvo.

Koalicijski partneri prije su dali “zeleno svjetlo” premijeru Andreju Plenkoviću za planirane kadrovske promjene.

Hrvatski sabor odgodio je, pak, planirano glasovanje o tzv. Lex Lng, zakonu kojim bi se na otoku Krku gradio plutajući terminal za ukapljeni plin, smješten na brodu umjesto kopnenog terminala kakav traži lokalna zajednica, javio je reporter Al Jazeere Josip Šarić. 

Glasanje o ‘Lex LNG’ idućeg tjedna

Glasovanje je odgođeno jer je na zakon koji je Vlada, objašnjavajući to strateškim interesom poslala u hitnu proceduru nakon samo dva tjedna javne rasprave, oporbeni SDP uložio čak 380 amandmana.

Vlada nije stigla odgovoriti na amandmane pa će se o tome glasovati idućeg tjedna. 

Taj zakonski prijedlog, takozvani lex LNG, koji treba omogućiti da se strateški projekt LNG terminala na Krku realizira u zadanim rokovima, podijelio je javnost i izazvao prosvjede građana tog otoka.

Donese li Sabor zakon o LNG terminalu, općina Omišalj najavila je da će tražiti ocjenu njegove ustavnosti.

Sabor je donio u petak Zakon o upravljanju državnom imovinom koji će resornom ministarstvu omogućiti da upravlja nekretninama na kojima su kampovi, zemljištima izdvojenim iz poljoprivrednog zemljišta ako se na njima planira izgradnja golf igrališta, hotela, kampova i drugim objektima za turističke usluge.

Izvor: Agencije