Šabanadžović: Nekada Maradona, sada Messi

Ako pobijedi strah od letenja, Refik Šabanadžović bi mogao biti podrška bh. nogometašima u Brazilu (Al Jazeera)

Piše: Ibrahim Sofić

Za malo koga se može reći da je stavio Diega Armanda Maradonu “u džep”, kako se to u žargonu veli. Jedan od takvih je Refik Šabanadžović, legenda sarajevskog Željezničara, koji je protiv “Malog zelenog” igrao u Italiji, na Svjetskom prvenstvu 1990. godine, kada je Argentina eliminirala Jugoslaviju u četvrtfinalu. No, to je trajalo tek nešto više od pola sata, jer je vrlo brzo dobio dva žuta, odnosno crveni karton. Sada Bosna i Hercegovina na Mundijalu u Brazilu igra protiv “Gauchosa”, u čijim redovima ponovo igra jedan od ponajboljih igrača planete.

“Kao što je i sada situacija, tada je Argentina bila jedan od favorita SP-a, koju je predvodio Maradona, tada najbolji igrač na svijetu. Sada je slična situacija, samo što je umjesto Maradone tu Leo Messi. Bila je to teška utakmica [1990], ali smo imali neke šanse da ih pobijedimo, da prođemo u sljedeći krug”, kaže Šabanadžović za Al Jazeeru.

“Ja sam dobio dva žuta čuvajući Maradonu, a kod izvođenja jedanaesteraca naš golman Tomislav Ivković je upravo njemu odbranio penal. Ali i naša tri igrača, Faruk Hadžibegić, Dragoljub Brnović i Dragan Stojković, nisu realizovali penale i tako smo izgubili.”

“Vjerujte, da smo prošli Argentinu u najmanju ruku bismo igrali finale. To je bila vrhunska reprezentacija, sa vrhunskim trenerom kao što je Ivica Osim”, dodaje.

‘Teško se čuvati’

No, kako i Šabanadžović kaže, selekcija Jugoslavije nije imala sreće protiv Argentinaca, koji su na kraju igrali u finalu Mundijala, ali ih je tu savladala Zapadna Njemačka sa 1:0.

“Nadam se da će Bosna i Hercegovina biti bolje sreće. Mi smo tada bili, ako hoćete, kvalitetnija ekipa od Argentine. Ova sadašnja reprezentacija ima kvalitetu, igrače iz velikih klubova. Zna se da ne pobjeđuju uvijek favoriti. Sve se može ako se da 100 posto od sebe i, uz malo sreće, protiv Argentine nije nemoguće barem remi izvući”, smatra bivši igrač Želje, Crvene zvezde, Olympiakosa…

Šabanadžović ističe kako na kraju gol-razlika može odlučivati te kako Bosna i Hercegovina, poslije Argentine, igra protiv Nigerije i Irana, nešto lakših protivnika. Mnogi bi se prepustili kalkulacijama, predlagali oprez na otvaranju grupne faze, pa da se poslije “ganja” rezultat.

“Ma, teško se čuvati. Prvi put idemo na SP, otvaranje protiv Argentine je veliki izazov, što će tražiti od igrača da daju 100 posto mogućnosti. Poslije te utakmice imamo nekoliko dana odmora, tada se igrači mogu oporaviti, može se i analizirati prethodna utakmica kako bi se pripremio tim za sljedeću.”

Šabanadžović je kazao kako bh. nogomet sada ima priliku ostvariti kontinuitet nastupa na velikim takmičenjima, jer nakon Mundijala slijede kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, te kako veliku ulogu u tome ima selektor “Zmajeva” Safet Sušić.

“Pape je kvalitetan trener, koji je unio neku mirnoću u tim. Nikada se nije pravila pompa kad se pobjeđivalo, niti kada se gubilo. Igrači imaju tu neku smirenost, u miru i tišini se spremaju za SP, nema pritiska.”

“Sada možemo da napravimo neki kontinuitet, dolaze kvalifikacije za EP, idu dvije ekipe na EP, treća u baraž, tako da će biti puno lakše da se ode na Euro, što je velika stvar za sve. Ako odeš na SP i napraviš rezultat, a kasnije se plasiraš na EP je ogromna stvar za državu. To je realno očekivati, jer puno sadašnjih igrača može igrati EP, uz nekoliko novih mladih.”

Velik pritisak na Brazilu

Šabanadžović dodaje kako bi uvezivanje dva velika takmičenja bila velika stvar za sport u Bosni i Hercegovini, koja se bori s ekonomskom krizom i lošom sportskom infrastrukturom u državi.

Turnir u Brazilu počinje duelom domaćina s još jednim predstavnikom Zapadnog Balkana, selekcijom Hrvatske. Šabanadžović je mišljenja kako je to velika šansa za “Vatrene” da dođu do povoljnog rezultata.

“Na Brazilu, domaćinu, veliki je pritisak i zbor organizacije, a i jedan je od favorita za osvajanje titule. Ako se dobro sjećam, nijedna evropska ekipa nije osvojila SP na američkom tlu, zbog strahovitih vrućina, vlažnosti i drugih faktora”, ističe on.

“Hrvatska, ipak, kao i mi, treba tražiti šansu protiv ostalih ekipa u grupi, protiv Meksika i Kameruna. Ona ima vrhunske igrače koji igraju u odličnim klubovima, sigurno je i samo otvaranje protiv Brazila, koji je favorit, izazov. Neće biti nimalo lako Brazilu protiv Hrvatske, koja je i ranije pokazala da zna igrati velika takmičenja.”

Pored Bosne i Hercegovine i Hrvatske, ne krije kako su mu favoriti domaći nogometaši, te još jedna evropska selekcija.

“Od malena sam navijao za Brazil. On je za mene kolijevka fudbala – samba, navijanje, veliki igrači… Lično navijam za Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku, a volio bih da Brazilci osvoje prvenstvo. Kada vidiš kako ljudi žive za taj fudbal, vole taj stil igre, atraktivan, pun golova i lijepih akcija… Njemačka ima veoma dobru ekipu i ona je, također, moj favorit. Dobro bi bilo da i ove dvije ekipe uđu u borbu za titulu.”

Za kraj je kazao kako postoje “50-50 posto šanse” da otputuje u Brazil na SP.

“Ja sam jedno vrijeme igrao u SAD-u, stalno smo putovali avionom, no u posljednje vrijeme sam dobio neki strah od letenja. Nećete vjerovati, no imao sam neke turbulencije i, ako pobijedim strah, ići ću u Brazil, a ako ne, onda ću pratiti utakmice u Sarajevu.”

Izvor: Al Jazeera