Saakašvili osuđen na tri godine zatvora

Sakašvilija u Ukrajini optužuju da je ruskim novcem organizovao proteste protiv vlasti (EPA)

Sud u Gruziji osudio je u odsustvu bivšeg predsednika te zemlje Mihaila Sakašvilija na tri godine zatvora zbog zloupotrebe moći pri pomilovanju četiri policajca osuđena za ubistvo bankara, javlja AP.

Sakašvili je bio predsednik Gruzije od januara 2004. do novembra 2007. i od januara 2008. do novembra 2013.

On je svoju zemlju napustio sredinom novembra 2013, nekoliko dana pre nego što je njegov predsednički mandat istekao, a nakon što je napustio Gruziju, živeo je u SAD-u i Ukrajini.

Ostao bez državljanstva Gruzije, pa Ukrajine

Ukrajinsko državljanstvo dobio je u maju 2015, što je rezultiralo time da izgubi državljanstvo Gruzije.

Pre nego što je imenovan za guvernera Odese krajem maja 2015, radio je u Kijevu kao šef Saveta za međunarodne reforme, a u novembru 2016. podneo je ostavku na poziciju guvernera Odese i osnovao svoj pokret, kritikujući aktuelnu vlast u Ukrajini.

Dok je bio u SAD-u, 26. jula 2017. ukrajinski predsednik Petro Porošenko oduzeo mu je ukrajinsko državljanstvo.

Državni tužilac Gruzije podigao je nekoliko optužnica protiv Sakašvilija u 2014.

Optužen je za rasturanje mirnih demonstracija u novembru 2007, nezakonit upad u zgradu televizije Imedi, nezakonitu zaplenu imovine koja pripada biznismenu Badriju Patarkacišviliju, organizovanje oružanog napada na poslanika Valerija Gelašvilija 2005, zataškavanje zločina i falsifikovanja u istrazi povodom ubistva bankara Sandra Girgvlijanija 2006. i zloupotrebu približno pet miliona dolara iz državnih fondova u periodu 2009–2012.

Optužen i u Ukrajini

Ukrajina je odbila da izruči Sakašvilija Gruziji dva puta u 2014. i 2015. uprkos sporazumu te dve zemlje iz 1995. o izručenjima traženih ličnosti.

Početkom septembra Sakašvili je uz podršku pristalica uspeo da uđe u Ukrajinu, nakon čega je optužen za nezakonito prelaženje granice.

Od oktobra je organizovao masovne proteste i skupove u Kijevu.

Policija je 5. decembra pokušala da ga privede u centru Kijeva, ali su njegove pristalice pružile snažan otpor i uspele da ga izvuku.

Nekoliko dana posle toga pritvoren je na osnovu optužbe za primanje približno 418.000 evra od Rusije kako bi finansirao antivladine i proteste protiv predsednika, ali je ubrzo ponovo oslobođen.

Izvor: Agencije