Sa tamne strane Mjeseca Kina objavila fotografiju u 360 stepeni

Panoramska snimka u 360 stepeni pokazuje sivu Mjesečevu površinu, dio sonde, malenog robota i tragove njegovih točkova na površini (EPA)

Kineska lunarna sonda poslala je na Zemlju sa tamne strane Mjeseca impresivnu panoramsku fotografiju s prikazom sivog krajobraza ispresijecanog kraterima.

Istraživački lunarni modul Chang'e-4, lansiran sa Zemlje 8. decembra, sigurno je sletio 3. januara na skrivenu stranu Mjeseca, što je prvo blago spuštanje na tu polutku koja je Zemlji nevidljiva.

Riječ je o ključnoj etapi ambicioznog kineskog svemirskog programa, prenosi Hina.

Maleni teledirigirani robot Yutu-2 (Zec od žada 2) napustio je modul i zaputio se u istraživanje Mjesečeve površine kako bi je analizirao.

Fotografskim aparatom učvršćenim na sondi Chang'e-4 snimio je fotografiju koju je u petak objavila Kineska svemirska agencija (China National Space Administration – CNSA).

Snimci sive Mjesečeve površine

Panoramska snimka u 360 stepeni pokazuje sivu Mjesečevu površinu, dio sonde, malenog robota i tragove njegovih točkova na površini.

“Naučnici su obavili prvu analizu topografije Mjesečeve površine oko mjesta spuštanja na temelju fotografije”, objavila je CNSA.

Sonda Chang'e-4, Zec od žada 2 i satelit Queqiao zadužen za slanje informacija na Zemlju “u stabilnom su stanju i svi se programi odvijaju prema planu”, saopćeno je.

Teledirigirani robot težak 140 kilograma u četvrtak je ponovo bio aktivan, nakon što je nekoliko dana bio stavljen u stanje mirovanja, kako bi se izbjegle krajnje niske temperature na Mjesečevoj površini.

Kini je ovo drugi put da na Mjesec šalje robota istraživača, nakon Zeca od žada poslanog 2013. godine.

Izvor: Agencije