Sa spomenika uklonjen natpis ‘Za dom spremni’

Spomenik je otkriven u maju 2014. godine u Ulici Ruđera Boškovića (Al Jazeera)

Sa spomenika poginulim pripadnicima IX bojne Hrvatskih obrambenih snaga u Splitu uklonjen je nedavno dodani natpis “Za dom spremni“, potvrdila je splitska policija, u kojoj nisu željeli komentirati informaciju da su to u srijedu navečer učinili pripadnici interventne policije.

Neprimjereni natpis kasno u srijedu navečer je uklonjen, kratko je rekla Hini glasnogovornica splitsko-dalmatinske policije Antonela Lolić.

Ljudi koji žive u blizini rekli su novinarima da je u srijedu navečer kod spomenika bila interventna policija, koja se tu zadržala petnaestak minuta.

Gradski vijećnik inicijator izmjene

Kameni spomenik 46 poginulih pripadnika IX bojne HOS-a imao je na gornjem dijelu unutar pletera natpis HOS iznad grba, a ispod grba je pisalo “IX bojna”.

Krajem prošlog tjedna je uočeno da, umjesto “IX bojna”, piše “Za dom spremni”, a gradski vijećnik Luka Podrug (Hrvatska čista stranka prava) sam je izvijestio medije kako je on inicijator te izmjene, i to zato da bi na spomeniku bio, kako je dogovoreno na Gradskom vijeću, znak IX bojne.

Na pitanje je li policija pozvala na informativni razgovor nekoga u vezi s izmjenom na spomeniku, glasnogovornica Lolić je, pozivajući na zakonsku zabranu, odbila bilo što reći.

Prema neslužbenoj informaciji, policija je Podruga pozvala na obavijesni razgovor, ali je on u četvrtak ujutro bio nedostupan.

Zaliven crvenom bojom

Gradonačelnik Splita Ivo Baldasar za Slobodnu Dalamciju je u vezi s najnovijim razvojem događaja rekao: “Jedino što sam čuo je to da je na mjestu gdje se nalazi spomenik bila interventna policija PU SD. Ne znam tko je uklonio natpis, nisam bio u kontaktu s policijom. Mislio sam da će se ova situacija riješiti mirnim putem i da će se spomenik vratiti u prvobitno stanje bez natpisa ‘Za dom spremni’, a da za to neće biti potrebna policija.”

Spomenik pripadnicima IX bojne HOS-a “Vitez Rafael Boban” koji su poginuli u Domovinskom ratu otkriven je u svibnju 2014. godine u Ulici Ruđera Boškovića.

Četiri mjeseca nakon postavljanja i otvorenja netko ga je zalio crvenom bojom, a počinitelja policija još nije našla.

Izvor: Agencije