Sa šina nestaju kineske parne lokomotive

Kina ima najdužu mrežu brze željeznice na svijetu, čija bi se dužina tokom naredne decenije trebala i udvostručiti. Također je i jedna od nekoliko zemalja u kojima se i danas koriste parne lokomotive. Ali, one bi uskoro mogle nestati.

Zvuk koji odjekuje planinama jugozapadne Kine izaziva nostalgiju i vraća ljude u neko drugo doba.

Shang Yu 1047, jedna je od posljednjih parnih lokomotiva u Kini, zemlji koja ih je i proizvodila sve do prije 16 godina. To je prizor koji i danas kod mnogih budi maštu.

„Parne lokomotive imaju istinski karakter. Izgleda mi kao pravi zmaj koji bljuje vatru. Predivno je vidjeti je ovdje, i to u 2015. godini”, kaže Roger Croston, zaljubljenik u vozove.

Ali za ovog zmaja kraj putovanja sve je bliže.

Početak kraja

Putnici koje Shang Yu prevozi rade u rudnicima uglja, olova i cinka oko grada Baijina. Ali i ti rudnici bi baš kao stari voz, uskoro mogli postati dio prošlosti.

„Prije ili kasnije, ovaj voz će biti stavljen izvan funkcije. Mislim da će se isto desiti i s fabrikom u kojoj radim”, kaže jedan radnik, dok drugi dodaje: „Ne vidim zašto je ovaj voz poseban. Služi nam kao prijevozno sredstvo i to je sve.”

Kina se ubrzano modernizira. Sve je više alternativa vozovima na ugalj, koji zagađuju okolinu. A to nije jedini problem.

Parnoj lokomotivi dani su očito odbrojani. Problem su rezervni dijelovi, koje fabrike više ne proizvode. Vozovi koji više nisu u upotrebi sada su jedini izvori potrebnih rezervnih dijelova.

Dijelovi se uzimaju sa još dva veterana na šinama. A kad tih dijelova nestane, to će biti pravi početak kraja za parne lokomotive.

„Da, pomalo sam tužan. Godinama radim na ovom vozu. Naravno da mi nije svejedno”, kaže Gao Xiaoyi, upravitelj voza Shang Yu 1047.

Kraj doba parnih lokomotiva u Kini se približava. Ali, s obzirom na tempo modernizacije, fascinantno je to što je Shang Yu opstao i ovoliko dugo. 

Izvor: Al Jazeera