S. Makedonija vratila policijski sat zbog porasta broja zaraženih

Sjeverna Makedonija, Korona virus
Ministar Venko Filipče kaže da strategija daje rezultate tamo gdje se mjere poštuju (EPA)

Vlada Sjeverne Makedonije odlučila je vratiti policijski sat zbog dodatnog širenja korona virusa u kritičnim regijama zemlje i radi sprječavanja širenja izvan tih regija, izjavio je ministar zdravstva Venko Filipče, prenosi Beta.

Rekao je da trenutačno ima nekoliko lokacija u zemlji gdje se virus brzo širi i da su najčešći razlozi za to nepoštivanje preventivnih mjera – grupiranje građana na obiteljskim okupljanjima i proslavama (najvećim dijelom ramazanske iftarske večere i proslava Bajrama), nenošenje zaštitne opreme, nepoštivanje mjera zaštite u prijevozu i radnim organizacijama, prenijela je Beta.

Filipče je precizirao da su to razlozi za porast broja novooboljelih u Skoplju, kumanovsko-lipkovskoj regiji, Tetovu s okolnim općinama i Štipu.

Ministar: Rezultati gdje se poštuju mjere

“Dobro je što je u ostalom dijelu zemlje situacija stabilna, sa sporadičnim slučajevima. To je samo potvrda da strategija daje rezultate tamo gdje se poštuju mjere”, istaknuo je ministar zdravstva Sjeverne Makedonije na online konferenciji za novinare.

Filipče je priopćio da je Vlada odlučila uvesti potpunu zabrana kretanja u svim općinama Grada Skoplja, Kumanovu, Lipkovu, Štipu, Tetovu, kao i Bogovinju, Brvenici, Tearcu, Želinu i Jegunovcu, počevši od četvrtka u 21:00 do ponedjeljka u 5:00.

U ostalim mjestima Sjeverne Makedonije policijski sat za sve građane je u četvrtak od 21:00 do 5:00, a petak i za vikend od 16:00 do 5:00 sljedećeg dana.

Filipče je istaknuo da je petak proglašen za neradni dan te da se od četvrtka u 21:00 do ponedeljka u 5:00 zabranjuje posjet grobljima na teritoriju cijele države, osim za sprovode.

Drugi najveći dnevni broj novozaraženih

Od zabrane kretanja tijekom iduća četiri dana izuzeti su policija, vojska, zdravstveni radnici, trgovine, ljekarne i restorani koji obavljaju dostavu, poljoprivednici i osobe s invaliditetom te njihovi pratioci ako imaju dozvole.

U Sjevernoj Makedoniji posljednjih nekoliko dana je ponovno u porastu broj zaraženih, a u prethodna 24 sata registrirana je 101 novozaraženi korona virusom, što je drugi najveći dnevni broj od početka epidemije, nakon 16. travnja, kad je potvrđeno 107 pozitivnih građana.

Policijski sat, koji je kao mjera za sprječavanje širenja korona virusa uveden 22. ožujka, ukinut je 27. svibnja, uz obrazloženje da je epidemija pod kontrolom.

Izvor: Agencije