S. Koreja za nastavak pregovora, uz ‘zadovoljavajuće’ prijedloge

Kim Jong-un, Donald Trump
Kim Jong-un i Trump sreli su se tri puta, ali nije bilo značajnog napretka jer je Pjongjang zahtijevao da se prvo ukinu sankcije (EPA)

Sjeverna Koreja u ponedjeljak je priopćila kako je voljna krajem rujna nastaviti nuklearne pregovore sa SAD-om.

Ipak, prva zamjenica šefa sjevernokorejske diplomacije Choe Son-hui rekla je da SAD za pregovarački stol moraju doći s prijedlozima koji su zadovoljavajući za Pjongjang ili će razgovori biti okončani, prenosi Beta.

Pregovori SAD-a i Sjeverne Koreje o nuklearnom razoružanju Pjongjanga propali su u veljači, kad je predsjednik SAD-a Donald Trump odbio zahtjev sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una za ukidanje sankcija u zamjenu za djelomično razoružanje.

Pjongjang: Dali smo dovoljno vremena za nove prijedloge

Dva su se čelnika ponovno srela krajem lipnja na granici dviju Koreja i složila se da ponovno pokrenu diplomatski proces.

Choe je rekla kako je Sjeverna Koreja dala Washingtonu dovoljno vremena da smisli nove prijedloge za spas nuklearnih pregovora.

Američki državni tajnik Mike Pompeo ranije je izjavio kako se SAD nada da će pregovori o denuklearizaciji sa Sjevernom Korejom biti nastavljeni sljedećih dana ili tjedana.

U intervjuu za televiziju ABC rekao je kako SAD zna da je Kim privržen denuklearizaciji, prenio je Reuters.

Pompeo: S. Koreja nije prekršila obećanje

Također je rekao da Sjeverna Koreja, unatoč tomu što nastavlja testirati kratkodometne rakete i što je to, po njegovu mišljenju, razočaravajuće, nije prekršila obećanje dano američkom predsjedniku, kao i da cilj SAD-a ostaje denuklearizacija Sjeverne Koreje.

“Mislim da bi predsjednik Trump bio veoma razočaran ako se Kim ne bi vratio pregovaračkom stolu ili ako bi nastavio s izvođenjem raketnih proba koje nisu sukladne sporazumima koje su sklopili prilikom njihovih triju susreta”, rekao je Pompeo.

Izvor: Agencije