S. Koreja prijeti: Nanijet ćemo SAD-u patnju i bol

Stručnjaci vjeruju da je Sjeverna Koreja blizu postizanja cilja da razvije moćno nuklearno oružje koje bi moglo dosegnuti SAD (EPA)

Sjeverna Koreja upozorila je SAD da će im “nanijeti najveću patnju i bol” ako nastave sa zahtjevima za novim, strožijim sankcijama Sjevernoj Koreji zbog njenog raketnog i nuklearnog programa.

Sjedinjene Američke Države formalno su zatražile od Vijeća sigurnosti UN-a da glasa o nacrtu rezolucije koja predviđa nove, strožije sankcije Sjevernoj Koreji.

SAD želi da Vijeće sigurnosti nametne naftni embargo Sjevernoj Koreji, zabrani izvoz tekstila, zapošljavanje sjevernokorejskih radnika u inozemstvu te zamrzne imovinu i donese zabranu putovanja sjevernokorejskom vođi Kim Jong-unu, stoji u nacrtu rezolucije.

Ministarstvo vanjskih poslova Sjeverne Koreje upozorilo je da će, ako Washington ustraje u usvajanju, kako su je nazvali, nezakonite rezolucije, Sjeverna Koreja preduzeti mjere kako bi “SAD platio cijenu”.

“Mjere koje ćemo preduzeti nanijet će Sjedinjenim Američkim Državama najveću patnju i bol. Svijet će biti svjedok kako Sjeverna Koreja može ukrotiti američke gangstere nizom mjera koje će biti teže nego što oni mogu zamisliti”, stoji u saopćenju Pjongjanga.

Niko ne smije uložiti veto

Vijeće sigurnosti UN-a zasjedat će danas i raspravljati o novim sankcijama Sjevernoj Koreji, optuženoj da ugrožava mir svojim nuklearnim i balističkim programom.

Zasad nije poznato kako će glasati sjevernokorejski saveznici Kina i Rusija.

Da bi se prihvatila rezolucija Vijeća sigurnosti, treba devet glasova “za”, s time da nijedna od stalnih članica – Britanija, SAD, Francuska, Rusija i Kina – ne smije uložiti veto.

Napetosti na Korejskom poluotoku eskalirale su nakon više ovogodišnjih lansiranja raketa te nedavnog šestog nuklearnog testa.

Stručnjaci vjeruju da je Sjeverna Koreja blizu postizanja cilja da razvije moćno nuklearno oružje koje bi moglo dosegnuti SAD.

Izvor: Agencije