S. Koreja prijeti da će ‘nemilosrdno opustošiti’ SAD

Japan je prethodno upozorio da se Sjeverna Koreja priprema za novo ispaljivanje projektila (Arhiva)

Vojska Sjeverne Koreje zaprijetila je da će “nemilosrdno opustošiti” Sjedinjene Države ukoliko odluče da napadnu tu zemlju, u vrijeme kada se grupa američkih nosača aviona kreće ka regionu zbog porasta zabrinutosti da bi Pjongjang mogao da izvrši šestu nuklearnu probu.

“Naš najžešći odgovor SAD-u i njihovim podaničkim snagama bit će preduzet na takav nemilosrdan način da neće dozvoliti agresorima da prežive”, navodi se u saopćenju sjevernokorejske vojske, koji je prenijela državna agencija te zemlje KCNA, navodi Reuters.

Prethodno je američka televizija NBC News, pozivajući se na upućene obavještajne američke zvaničnike, objavila da je SAD spreman da pokrene preventivni udar konvencionalnim naoružanjem na Sjevernu Koreju ukoliko dođe do još jednog nuklearnog testa.

Pentagon je odbio da komentira tvrdnje američke televizije NBC News.

Sjeverna Koreja najavila ‘veliki događaj’

Američki obavještajni zvaničnici su dodali da su postavljena dva razarača SAD-a 480 kilometara od obale Sjeverne Koreje koji imaju mogućnost lansiranja krstarećih raketa Tomahawk na teritoriju te zemlje.

Sjeverna Koreja je već upozorila o “velikom događaju”, a zvaničnici SAD-a kažu da sve ukazuje da se radi o nuklearnom testu koji bi mogao da se dogodi ovog vikenda uoči 105. rođendana osnivača Sjeverne Koreje Kim Il-Sunga, prenosi NBC News.

Teški američki bombarderi pozicionirani su u bazi na teritoriji države Guam u slučaju napada na Sjevernu Koreju, a ranije ove sedmice, udarna grupa američke Mornarice Carl Vinson poslana je u region, navodi NBC.

Napad SAD-a obuhvatio bi rakete, bombe, kao i cyber napade i postavljanje specijalnih jedinica na teren, navodi američka televizija.

Izvor: Agencije