S. Koreja poziva SAD da zbaci Trumpa s vlasti

Trump je ranije pozvao 'sve odgovorne države da se udruže kako bi izolovale brutalni sjevernokorejski režim' (EPA)

Sjeverna Koreja odgovorila je na oštre riječi predsjednika SAD-a Donalda Trumpa i navela da bi ga SAD trebao zbaciti s vlasti.

Državna sjevernokorejska televizija, koja Trumpa naziva “ludim starcem”, navela je da SAD treba smijeniti Trumpa kako bi “izbjegao sudbinu propasti”.

Sjedinjene Američke Države trebaju se držati tog savjeta “ako ne žele jezivu nuklearnu katastrofu i tragičnu sudbinu”.

Prije nego što je u srijedu stigao u Kinu u sklopu svoje azijske turneje, Trump je u Parlamentu Južne Koreje upozorio Sjevernu Koreju da “ne potcjenjuje i ne iskušava” SAD i pozvao “sve odgovorne države da se udruže kako bi izolovale brutalni sjevernokorejski režim”.

‘Djelovati brzo’

Američki predsjednik trenutno boravi u Kini, a nakon sastanka s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom rekao je da je uvjeren da postoji rješenje za problem Sjeverne Koreje, ali da treba djelovati brzo.

“Naš jutrošnji susret bio je sjajan. Razgovarali smo o Sjevernoj Koreji i mislim, kao i Vi, da postoji rješenje”, rekao je Trump obraćajući se svom kineskom kolegi, koji je stajao uz njega na konferenciji za novinare.

Trump je ranije ove sedmice u govoru u južnokorejskom parlamentu pozvao Peking i Moskvu da “prekinu sve veze” s Pjongjangom, uključujući diplomatske.

Izvor: Agencije