S. Koreja: Normalizacija odnosa ako Trump povuče trupe s juga

Pentagon nije htio špekulirati o tome može li Kim Jong-un dokazati da ima kapacitete za proizvodnju interkontinentalnih projektila (Reuters)

Ako administracija novoizabranog predsjednika SAD-a Donalda Trumpa povuče trupe i opremu iz Južne Koreje i osigura mirovni sporazum kojim bi zvanično bio završen rat (okončan primirjem 1953 godine) na poluotoku, to bi moglo da vodi normalizaciji odnosa sa Sjevernom Korejom, rekao je Reutersu sjevernokorejski ambasador pri UN-u So Se-Pyong.

Dodao je da će Pjongjang za sada nastaviti sa sprovođenjem svoje politike “simultanog razvoja” i nuklearnog programa i privrede.

“To će biti nastavljeno”, rekao je on tokom intervjua u diplomatskoj misiji Sjeverne Koreje u Ženevi.

Bez dijaloga od 2011

Intervju Reutersu je dat uporedo sa početkom “nezvaničnih i neformalnih diskusija” sjevernokorejskih zvaničnika sa američkim akademskim profesorima i bivšim zvaničnicima SAD-a u tom švicarskom gradu.

Agencija podsjeća da dvije zemlje nisu vodile zvanični dijalog od 2011 kada je vlast u Sjevernoj Koreji preuzeo Kim Jong-un.

Ministar vanjskih poslova Sjeverne Koreje Kim Jong-ho je ranije izjavio da ta zemlja ne mari ko je predsjednik SAD-a, ali radije žele da znaju da li će SAD okončati svoju “neprijateljsku politiku”.

Sjeverna Koreja je ranije upozorila buduću administraciju novoizabranog predsjednika SAD-a Trumpa da će imati posla s “nuklearnom državom”, izjavivši da je trud koji Washington ulaže u denuklearizaciju Pjongjanga “iluzija kojoj je istekao rok trajanja”.

Izvor: Agencije