S. Arabija zabranila palestinskim izbjeglicama iz Libana posjetu Meki

Palestinske izbjeglice iz Libana neće moći posjetiti Meku (Reuters)

Saudijska Arabija stopirala je izdavanje viza Palestincima koji žive u Libanu i koji imaju izbjegličke putne dokumente, praktično zabranjujući desecima hiljada njih da posjete Meku i Medinu, dva najznačajnija mjesta za muslimane, otkriva Middle East Eye – MEE.

Zvaničnik iz saudijskog konzularnog predstavništva u Beirutu potvrdio je za MEE da su, prema odluci Ministarstva vanjskih poslova Saudijske Arabije u Rijadu, informirali turističke organizacije u Libanu da Palestincima koji posjeduju izbjegličke dokumente više ne izdaju vize za vjerje obrede hadž i umra.

Ta odluka stupila je na snagu 12. septembra.

“Palestinske izbjeglice u Libanu sada mogu dobiti vize preko palestinskih vlasti”, rekao je taj zvaničnik.

“Ima Palestinaca koji su, nakon stupanja na snagu saudijske odluke, na taj način aplicirali za vize za umru i dobili su ih.”

U Libanu 174.422 palestinskih izbjeglica

On je kazao da je saudijsko Ministarstvo vanjskih poslova informiralo palestinske vlasti na okupiranoj Zapadnoj obali o svojoj odluci.

Ashraf Dabbour, palestinski ambasador u Bejrutu, rekao je za Middle East Eye da je ambasada saznala za saudijsku odluku putem nezvaničnih kanala i usmeno, od lokalnih Palestinaca.

No, demantirao je da će palestinske vlasti izdavati putne dokumente izbjeglicama u Libanu koje žele putovati u Saudijsku Arabiju.

“Nije tačno da ćemo izdavati palestinske pasoše izbjeglicama u Libanu kako bi mogli dobiti vizu za umru, ili bilo koju drugu. Palestinske vlasti nisu donijele odluku da izdaju svoje pasoše Palestincima u drugim arapskim zemljama”, rekao je Dabbour.

On je dodao da je palestinska ambasada bila iznenađena odlukom Saudijaca te da u kontaktima sa saudijskom ambasadom u Bejrutu i palestinskim u Rijadu pokušava riješiti slučaj.

Prema procjenama iz decembra prošle godine, u Libanu živi 174.422 palestinskih izbjeglica.

Oni posjeduju putne dokumente koje im je izdao Generalni direktorat za sigurnost Libana, dok nemaju niti jedan drugi dokument koji bi im omogućio da uđu na tlo Saudijske Arabije.

Izbjeglički kamp Bourj al-Barajneh u Beirutu dom je hiljadama palestinskih izbjeglica

Oni mogu aplicirati za libanske putne dokumente koji su validni na jednu, tri ili pet godina, a cijena je slična onoj za libanski pasoš, koji košta 40 dolara po godini.

Palestinske izbjeglice u Libanu nemaju pravo na državljanstvo, niti da glasaju.

Također im ja zabranjeno raditi u 20 profesija, koje uključuju pravo, medicinu i inženjering, dok ne mogu obavljati dužnosti ni u vladinim institucijama, jer se, prema libanskom zakonu, vode kao stranci.

Libanski politički sistem bazira se na sektnoj strukturi koja dijeli moć između glavnih religioznih zajednica.

Dok je velikom broju kršćanskih Palestinaca koji su došli u Liban uoči stvaranja države Izrael 1948. godine omogućeno da dobiju libansko državljanstvo, Liban nije zagovornik uključenja palestinskih izbjeglica u svoje društvo.

Novac za politički pritisak 

Dabbour kaže da je palestinska ambasada u Libanu ranije izdavala palestinske pasoše za Palestince u Libanu koji ne posjeduju dokumente, kako bi mogli putovati u druge države, a njihov broj iznosi oko 5.000.

Palestinska ambasada još nije izdala saopćenje o ishodu pregovora sa saudijskim zvaničnicima.

Saudijska Arabija je jedan od finansijera palestinske vlasti, ali tu finansijsku moć koristi kako bi vršila politički pritisak na nju.

Prošle godine Kraljevina je u budžetiranju palestinske vlasti sudjelovala sa 92,1 miliona dolara, dok je godinu prije u tu namjenu utrošila gotovo dvostruko više – 180 miliona dolara.

Govoreći za MEE, nekoliko libanskih turističkih kompanija potvrdilo je da ne mogu omogućiti saudijske vize za palestinske klijente s izbjegličkim dokumentima.

Ibrahim Itani, direktor Libanskog komiteta za hadž i umru, rekao je da su saudijski konzul, palestinski ambasador i libanski zvaničnici složni u zaključku da palestinske izbjeglice u Saudijsku Arabiju mogu ući samo s pasošima koji su su im izdale palestinske vlasti.

Dodatni problem za izbjeglice

Vlasnik putničke agencije za hadž i umru iz libanskog grada Saida, koji je želio ostati anoniman, rekao je za MEE da saudijska odluka “nije praktična” te da oni traže njeno poništenje.

“Ako dobijete palestinski pasoš, onda morate podnijeti i zahtjev za boravak u Libanu, a to je dodatni problem za palestinske izbjeglice. Tek onda možete aplicirati za vizu za saudijsku arabiju, ali to će onda izbjegličke dokumente učiniti nevažećim”, dodao je on.

MEE je u septembru izvijestio da je Saudijska Arabija Palestincima koji privremeno koriste jordanske pasoše zabranila da uđu u zemlju, što je pogodilo 634.000 Palestinaca koji žive u Jordanu i okupiranom Istočnom Jerusalemu.

Nekoliko putničkih agencija tada je potvrdilo ovom mediju da im je rečeno da odbijaju zahtjeve za vizu svima koji ih traže na osnovu privremenih jordanskih pasoša, dok se Saudijska Arabija nije zvanično oglasila po tom pitanju.

Jordanski privremeni pasoš je dokument koji važi pet godina, a koji se izdaje u Amanu za Palestince koji žive u okupiranom Istočnom Jerusalemu.

Njihovi vlasnici nemaju nacionalni identifikacioni broj i puna prava koja imaju jordanski državljani.

Trumpov ‘dogovor stoljeća’

Palestinci koji žive u Istočnom Jerusalemu koriste ovaj pasoš da se kreću iz države u državu, naročito arapske zemlje koje ne priznaju Izrael i njegove putne dokumente.

Neki palestinski i arapski mediji najnoviji saudijski potez vežu uz “dogovor stoljeća”, koji će lansirati američki predsjednik Donald Trump, usljed glasina da će Washington tražiti saudijsku podršku za mjere koje bi osporile pravo povratka palestinskih izbjeglica koje su po nastanku države Izrael i nakon arapsko-izraelskih ratova napustile svoje domove.

Te mjere omogućile bi palestinskim izbjeglicama naturalizaciju u Jordanu i Libanu, kao i da dobiju njihove dokumente.

Izrael Katz, izraelski ministar transporta, u tweetu od 11. septembra pozdravio je Trumpovu “inicijativu”, rekavši da bi tim potezom problem palestinskih izbjeglica u Jordanu, Siriji, Libanu i Iraku, nestao.

Izvor: Middle East Eye