S. Arabija, Turska i Ukrajina razvijaju mornaričku verziju An-132

Potpis je uslijedio nakon što je Arabija pristala nabaviti dva An-132D za potrebe elektroničkog ratovanja i četiri za operacije traganja i spašavanja (EPA)

Ukrajinska državna obrambena grupacija Ukroboronprom, turska odbrambena elektronička grupacija Havelsan i Taqnia iz Saudijske Arabije zaključili su sporazum o zajedničkom razvoju pomorskog patrolnog aviona za nadzor Antonov An-132D.

Sporazum između tri strane potpisan je na sajmu IDEF 2017 u Istanbulu. Potpis je uslijedio dvije godine nakon što je Saudijska Arabija pristala nabaviti dva An-132D za potrebe elektroničkog ratovanja i četiri za operacije traganja i spašavanja, prenosi Defender.

Avion je razvijen kao zapadnjačka varijanta transportnog aviona Antonov An-32 ‘Cline’ s ​​motorima kompanije Pratt & Whitney Canada, avionikom Honeywell, sistemima za cjeloživotnu podršku njemačkog Liebherra, propelerima Messier Bugatti Dowty (Safran Landing Systems), te APU jedinicama Hamilton Sundstrand.

Patrolna pomorska varijanta

Ukroboronprom je nakon toga potpisao niz ugovora o saradnji na razvoju aviona i povezanih tehnologija sa saudijskim Kraljevskim centrom za znanost i tehnologiju i Taqnijom.

Taqnia je osnovana 2011. godine u svrhu prijenosa tehnologije i podrške privrednom rastu Saudijske Arabije. Prvi prototip An-132D isporučen je u decembru 2016., a dva mjeseca kasnije Havelsan i Taqnia potpisali su memorandum o razumijevanju kako bi se An-132 konfigurirao i u patrolnu pomorsku varijantu.

Havelsan je programer softvera za zapovjedne i kontrolne sisteme, sisteme za kontrolu naoružanja za kopnene, morske i zračne aplikacije, obavještajne sisteme i sisteme nadzora te simulatora.

Izvor: Agencije