S. Arabija sirijskim plemenima: Držite se podalje od Katara i Turske

Posjeta saudijskog ministra dolazi u vrijeme kada kurdske milicije formiraju vojna vijeća u arapskim oblastima (EPA)

Piše: Adnan al-Hussein, periferija Halepa

Zbog sve veće napetosti na istoku Sirije između arapskih plemena i Sirijskih demokratskih snaga – SDF, Sjedinjene Američke Države pokušale su intervenirati s namjerom da ublaže tenzije, a zatim je uslijedila i posjeta saudijskog ministra regiji, koji je obećao pružiti podršku, ali pod određenim uvjetima.

Tokom iznenadne posjete u prošli četvrtak, saudijski ministar za zaljevska pitanja Thamer al-Sabhan posjetio je, u pratnji zamjenika američkog državnog sekretara Joela Rabiona i američkog izaslanika Williama Robaka, američku bazu na naftnom polju Al-Omar u sirijskoj pokrajini Deir al-Zour.

Njih trojica su se susreli s nizom arapskih plemenskih starješina i većim brojem vođa SDF-a, koje su pod kontrolom kurdskih Jedinica narodne zaštite – YPG, kako bi razmatrali pitanje budućnosti regije nakon pobjede nad organizacijom Islamska država Irak i Levant – ISIL, kao i o razvoju lokalne zajednice.

Sabhan je pojasnio starješinama arapskih plemena da će Saudijska Arabija i države Zaljeva s kojima je bliska podržati regiju kroz stvaranje prilika za zapošljavanje, obnavljanje porušenih sela, obeštećenja za žrtve i uključivanje lokalnog stanovništva u upravljanje regijom, ali pod određenim uvjetima, izjavio je izvor za Al Jazeeru.

 

Neki od glavnih uvjeta su dobijanje podrške plemena iz regije, zaustavljanje sukoba s jedinicama YPG-a, zatvaranje kanala komunikacije s Turskom i Katarom, pogotovo nakon nedavnog angažmana Turske u razvijanju uloge plemena u oblastima u kojima su pokrenute vojne operacije “Štit Eufrata” i “Maslinova grančica” istočno od Eufrata.

Saudijska Arabija strahuje od utjecaja Turske nakon slabljenja saudijskog utjecaja u Siriji poslije povlačenja opozicionih frakcija bliskih ovoj zemlji iz južne Sirije.

Posjeta saudijskog ministra Sabhana poprimila je plemenski karakter, s obzirom na to da ministar pripada plemenu Shammar, jednom od najvećih arapskih plemena, koje ima čvrste veze s pokrajinama Deir al-Zour i Al-Hasakah.

U ovim sirijskim pokrajinama trenutno se odvijaju plemenski i oružani protesti protiv kurdskih jedinica, zbog razdora koji su potonje izazvale u društvenoj strukturi.

Sabhan je počeo susrete s predstavnicima iračkih plemena, koja su produžetak plemena iz Sirije.

Zatim je otputovao na istok Sirije, kako bi dao garancije plemenima u toj oblasti da se neće ponoviti iračko iskustvo, uz obećanje da će dobiti istaknutu ulogu u narednom periodu.

Ova posjeta je uslijedila nakon neuspjeha američkog izaslanika da smiri spor među plemenima na istoku Sirije, nakon ekscesa kurdskih milicija i hapšenja vođa arapskih plemena.

Izbjeći greške Washingtona iz Iraka

Posjeta Sabhana dolazi u vrijeme kada kurdske milicije formiraju vojna vijeća u arapskim oblastima, koja su formalna i pod potpunim kurdskim zapovjedništvom, što je, kako se čini, provođenje američkog projekta za formiranje granične garde sačinjene od arapskih snaga i stavljanja arapskih teritorija pod kontrolu lokalnog stanovništva kako bi se Turska ostavila bez izgovora za ulazak u oblasti istočno od Eufrata.

Prema izvorima, formiranje tih vojnih vijeća, čija bi komanda bila predata u ruke arapskim plemenima, također ima za cilj uspostavljanje arapskih snaga u Raqqi, Al-Hasaki i Deir al-Zouru, koje bi se suprotstavile iranskom prodoru u istočne oblasti koje spajaju Siriju s Irakom.

Također, time se žele izbjeći greške Washingtona iz Iraka, jer postoje predviđanja da će vojna obuka biti povjerena Saudijcima i Egipćanima.

Posmatrači kažu kako je Saudijska Arabija odlučila dovesti svoje državljane iz redova ISIL-a koje su kurdske snage zarobile na istoku Sirije te da je ovaj korak jedan od razloga nedavne Sabhanove posjete.

Iako je Saudijska Arabija prošle godine osigurala 100 miliona dolara podrške za obnovu istočne Sirije, arapske oblasti nisu imale veće koristi od toga zbog ograničenja i poreza koje su im nametnule kurdske milicije.

Druga strateška greška SAD-a

Izvori navode da je Sabhan obećao podršku od još 50 miliona dolara, ali pod uvjetima koje postavi Saudijska Arabija.

Firas Alawi, urednik internetske stranice Al-Sharq News, smatra kako je cilj posjete saudijskog ministra izgradnja izgubljenog povjerenja među plemenima i kurdskim milicijama formiranje arapskih sunitskih snaga koje će se suprotstaviti iranskoj ekspanziji i pripremanje regije za potencijalni sukob s Iranom.

Prema njegovim riječima, trenutno se radi na ponovnoj uspostavi odnosa u regiji, nakon prethodnog neuspjeha i prakse jednostranog odlučivanja koju su provodile kurdske jedinice.

Zbog poljuljanog povjerenja među ovim stranama, bilo je neminovno da na njegovoj ponovnoj izgradnji radi Saudijska Arabija, kazao je on za Al Jazeeru.

Omar Abu Layla, direktor portala Deir al-Zour 24, kaže da Sjedinjene Američke Države čine druge strateške pogreške namjernim marginaliziranjem plemena i ignoriranjem važnosti plemenske komponente koja može upravljati regijom.

Pojašnjava da Sjedinjene Američke Države nisu imale koristi od pitanja plemena još od 2014. godine, kada se područje nalazilo pod kontrolom ISIL-a, i da danas ponavlja iste greške time što se oslanja samo na neke ličnosti bez ostvarivanja kontakta s protivnicima kurdskih milicija u Idlibu, Turskoj ili drugim državama.

Jača šiitski utjecaj u Iraku

Ovaj sirijski novinar dodaje da su ličnosti koje se pojavljuju uz kurdske milicije podložne njihovom diktatu.

Također, isključena su ostala plemena koja se više ne nalaze u Dei ral-Zouru, zbog straha za svoje živote.

Sve veći iranski šiitski utjecaj u Iraku jedna je od grešaka koju SAD ne namjerava ponoviti u Siriji i zbog toga nastoji popraviti svoje odnose sa arapskim plemenima.

Ovaj projekat može biti uspješan samo u komunikaciji sa svim plemenskim frontama, bez obzira da li se slažu ili protive njihovom usmjerenju.

Saudijski i američki interesi preklapaju se kada je u pitanju podrška arapskim plemenima, budući da Saudijska Arabija smatra da ta plemena mogu biti neprobojna prepreka iranskoj ekspanziji, dok SAD računa na njih kada se radi o stabilnosti regije.

Izvor: Al Jazeera