S. Arabija: Rusija i Assad provode etničko čišćenje

Jubair: Ne mogu se opravdati bombardiranja tvrdnjom da su radikalne snage Fronta al-Nusra povezane s umjerenom oporbom (Reuters)

Šef saudijske diplomacije Adel al-Jubair optužio je snage odane režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i Rusije da stalnim i žestokim bombardiranjem Halepa provode “etničko čišćenje” te regije i žele iz Halepa protjerati sve pobunjenike i oporbenjake.

Jubair boravi u radnom posjetu Ženevi, gdje se sastao i s američkim državnim tajnikom Johnom Kerryjem.

Izrazivši duboku zabrinutost zbog situacije u Siriji i bombardiranja u Halepu, Jubair je upozorio da bi upravo eskalacija sukoba u Halepu mogla dovesti do eskalacije sukoba u cijeloj Siriji i ugroziti sve procese koji se vode s ciljem zaustavljanja sukoba, prenosi Anadolija.

Optuživši sirijski režim da nije ozbiljno pristupio mirovnim pregovorima u Ženevi i da je stalno kršio sve dogovore, Jubair je kazao kako Assad i njegov saveznik Rusija ne mogu opravdati bombardiranja naselja, bolnica i tržnica u Halepu tako što će tvrditi da su radikalne snage Fronta al-Nusra povezane s umjerenom sirijskom oporbom.

Rijad će slati specijalne jedinice, ako to učini i koalicija

Na upit novinara da komentira mogućnost da se u Halepu uspostave “sigurne zone”, Jubair je kazao da ne vjeruje da će sirijski režim ikada na to pristati, ali da će službeni Rijad nastaviti pozivati međunarodnu zajednicu da na jugu i sjeveru uspostavi takve zone za civile.

Ističući kako se vode pregovori o revidiranju dogovora o prekidu sukoba u Siriji, Jubair je kazao da će u slučaju novog neuspjeha biti neophodno razmotriti i neki plan B.

O opciji slanja kopnenih snaga u Siriju radi borbe protiv skupine Islamska država Irak i Levant (ISIL), Jubair je kazao da je Saudijska Arabija spremna poslati specijalne jedinice u Siriju, ukoliko to učini i koalicija koju predvodi SAD. 

Izvor: Agencije