S. Arabija: Rezolucija Senata napadno miješanje u unutrašnju politiku

Rezolucija izglasana nakon što su obavještajni zvaničnici navodno rekli da je za ubistvo novinara bilo potrebno odobrenje princa (EPA)

Saudijska Arabija opisala je rezoluciju američkog Senata u kojoj se optužuje princ prijestolonasljednik da je naredio ubistvo novinara Jamala Khashoggija te se poziva da SAD prekine vojnu podršku Rijadu u ratu u Jemenu kao “napadno miješanje” u unutrašnje poslove kraljevstva. 

Ovaj potez Senata prošle sedmice poslao je novo upozorenje predsjedniku Donaldu Trumpu, koji je više puta rekao da podržava saudijsko vodstvo, čak i nakon ubistva Khashoggija koji je kritikovao princa Mohammeda bin Salmana, i razarajućeg rata u Jemenu. 

“Nedavna pozicija Senata SAD-a, koja je izgrađena na optužbama bez osnove, uključuje i napadno miješanje u naše unutrašnje poslove i ulogu kraljevstva na regionalnom i međunarodnom nivou”, saopćilo je saudijsko ministarstvo vanjskih poslova. 

Senat je u četvrtak odobrio rezoluciju u kojoj se osuđuje Khahsoggijevo ubistvo i navodi da je princ Mohammed “odgovoran” za to. 

Rezolucija je izglasana nakon što su američki obavještajni zvaničnici i agencije navodno rekli da je za takvu operaciju bilo potrebno odobrenje princa, koji de facto vodi kraljevstvo. 

“Kraljevstvo je ranije saopćilo da je ubistvo saudijskog državljanina Jamala Khashoggija tragičan zločin koji ne oslikava politiku kraljevstva i njegovih institucija i ponovo potvrđuje svoje odbijanje bilo kojeg pokušaja da se slučaj stavi van puta pravde u kraljevstvu”, saopćilo je ministarstvo. 

Rat u Jemenu

Uprkos protivljenju američkog predsjednika Donalda Trumpa, senatori su glasali i za prekid podrške SAD-a Saudijskoj Arabiji u ratu u Jemenu.  

Rezolucija je usvojena sa 56 glasova za, dok je protiv bio 41 senator.

Nacrt rezolucije, koji su predložili nezavisni senator Bernie Sanders i republikanac Mike Lee, dobila je na popularnosti nakon ubistva Khashoggija.

Ipak, većina republikanaca se usprotivila pomenutoj rezoluciji, tvrdeći da bi njenim usvajanjem “otišli predaleko”.

Rezolucija mora proći Senat ali i Predstavnički dom kako bi došla do Trumpovog stola gdje je mala vjerovatnoća da će biti i potpisana.

Saudijsko ministarstvo vanjskih poslova u saopćenju navodi da se “kraljevstvo nada da neće biti uvučeno u domaće političke debate u SAD-u, da će izbjeći bilo kakvo sjabljenje veza između dvije zemlje što bi moglo imati značajno negativan utjecaj na ovaj strateški važan odnos”. 

Izvor: Al Jazeera i agencije