S. Arabija prijeti pritvorenima: Predajte imovinu

Mohammad bin Salman
Bin Salman je optužio Tursku da pokušava ponovo uspostaviti islamski halifat (Reuters)

Saudijske vlasti postižu sporazume sa nekima od pritvorenih u navodnoj borbi protiv korupcije, a od njih se traži da predaju imovinu i novac kako bi bili pušteni na slobodu, navode za agenciju Reuters izvori upoznati sa ovom situacijom.

Prema dogovoru se razdvajaju novac i imovina (nekretnine ili dionice) i provjeravaju se bankovni računi kako bi se utvrdilo njihovo stanje, navodi jedan od izvora Reutersa.

Veliki broj prinčeva, visokopozicioniranih zvaničnika i biznismena, među kojima su aktuelni ministri i milijarderi, pritvoreno je tokom ovomjesečne čistke za koju mnogi kažu kako je pokušaj jačanja vlasti prestolonasljednika Mohammeda bin Salmana.

Ranije je objavljeno kako su šestorica prinčeva izložena torturi tokom hapšenja i ispitivanja, javio je Middle East Eye.

Među uhapšenima je i princ milijarder Alwaleed bin Talal, jedan od najpoznatijih biznismena Kraljevine.

‘Predata vrijedna imovina’

Jedan od pritvorenih biznismena je navodno povukao desetke miliona saudijskih rijala sa svog bankovnog računa nakon što je potpisao sporazum. U drugom slučaju jedan visokopozicionirani zvaničnik navodno je pristao predati vlasništvo nad dionicama vrijednim četiri milijarde rijala.

Ranije ove sedmice Vlada Saudijske Arabije prešla je sa zamrzavanja računa na izdavanje naloga za „eksproprijaciju neopterećenih sredstava“, odnosno za preuzimanje imovine, navodi drugi izvor upoznat sa situacijom.

Reuters navodi kako još nema komentara saudijskih vlasti o ovim potezima, a izvori su odbili da budu imenovani jer sporazumi nisu objavljeni javnosti.

Saudijske vlasti su objavile kako su ispitale 208 osoba u antikorupcijskoj istrazi i procijenile kako je navodno ukradeno najmanje 100 milijardi dolara.

Izvor: Agencije