S. Arabija: Počelo suđenje osumnjičenima za Khashoggijevo ubistvo

Saudijski tužioci poslali su zahtjev Turskoj za ustupanje dokaza do kojih je Ankara došla (Reuters)

Saudijski državni mediji objavili su da je počelo suđenje osumnjičenima za ubistvo novinara Jamala Khashoggija te da je 11 osumnjičenih saslušano na sudu u Rijadu.

Novinska agencija Sana prenosi da je državni tužilac tražio smrtnu kaznu za pet od 11 osumnjičenih. U saopćenju iz Tužilaštva navodi se da su osumnjičeni bili na saslušanju uz prisustvo svojih advokata. 

Također se dodaje da su tužioci poslali zahtjev Turskoj za ustupanje dokaza do kojih je Ankara došla. 

Khashoggi je nestao 2. oktobra nakon što je ušao u saudijski konzulat u Istanbulu. Turske vlasti otkrile su da je novinar ubijen u zgradi, a njegovo tijelo isječeno. Zvanični Rijad nekoliko sedmica negirao je da se zločin dogodio, a zatim je saopćio da su ubistvo izvršili “odmetnuti elementi”. 

Bin Salmanova uloga

Ankara je tražila da se osumnjičeni predaju Turskoj kako bi im se sudilo u toj zemlji, ali je Rijad odbio taj zahtjev. 

Još ostaje otvoreno pitanje o ulozi saudijskog prestolonasljednika Mohammada bin Salmana u Khashoggijevom ubistvu jer je nekoliko zapadnih obavještajnih agencija ukazalo na to da je on imao saznanja o toj operaciji.

Reporterka Al Jazeere Sinem Koseoglu izvještava iz Ankare da je Turska stalno optuživala Saudijsku Arabiju da ne sarađuje na tom slučaju. 

“Turski ministar vanjskih poslova također je ranije naveo da ured saudijskog tužioca nikad nije podijelio nikakve informacije o 11 ljudi koji su uhapšeni”, javlja Koseoglu. 

“Čini se da je odluka o smrtnim kaznama suluda. Ankara je vjerovatno neće pozdraviti jer to znači da će Saudijska Arabija spriječiti te ljude da govore.”

Koseoglu dodaje da, ako Saudijci provedu smrtne kazne, ni Turska ni druge zemlje neće moći saslušati svjedočenja optuženih.

Turski mediji objavili su fotografije članova prinčeve pratnje kako ulaze u konzulat prije ubistva. Khashoggijevo tijelo još nije pronađeno.

Izvor: Al Jazeera i agencije