S. Arabija planira utrku bikova, muzičke koncerte muzej voštanih figura

Naftom bogata Saudijska Arabija kroz nove planove pokušava ostvariti dodatnu zaradu (Reuters)

Nadležno tijelo za zabavu Saudijske Arabije – GEA otkrilo je planove koji bi konzervativnu zaljevsku zemlju trebali pretvoriti u oazu zabave, u pokušaju da ostvari milijarde dolara zarade.

Između ostalog, GEA, koju vodi Turki bin Abdulmohsen Al-Shaikh, planira pokrenuti događaj sličan uličnoj utrci bikova u Španiji te se nada da će dovesti čuvenog repera Jaya Z-ja.

Konačan cilj strategije je Saudijsku Arabiju načiniti jednom od četiri najbolje destinacije za zabavu u Aziji te jednom od 10 najprivlačnijih na svijetu, kaže se u saopćenju.

GEA je, također, otkrila novi identitet te je lansirala novu platformu događaja “Enjoy Saudi”.

Ubistvo Jamala Kgashoggija

Reputacija Saudijske Arabije doživjela je težak udarac ubistvom novinara Washington Posta Jamala Khashoggija 2. oktobra u zgradi njenog konzulata u Istanbul, u činu koji je Turska nazvala “ubistvom s predumišljajem”, koji su vodile saudijske vlasti.

Rijad je jedno vrijeme to negirao, navodeći da je Khashoggi napustio konzulat prije nego što je nestao, ali je poslije priznao da se ubistvo dogodilo u zgradi konzulata.

Jedanaest osoba je u Saudijskoj Arabiji optuženo za učešće u Khashoggijevom ubistvu, dok tužilac za njih pet traži smrtne kazne.

Ujedinjeni narodi tvrde da je ovo suđenje “nedovoljno”.

Saudijska Arabija je u proteklim godinama bila u ekonomskim teškoćama, zbog dužih perioda nižih cijena nafte.

Kraljevina je najavila planove da svoju ekonomiju načini raznolikijom i učini je nezavisnom od nafte, a s tim u vezi princ prijestolonasljednik Mohammed bin Salman pokrenuo je plan “Vision 2030”, koji se odnosi na obnovljivu energiju i tehnologiju.

Bin Salman, za kojeg mnogi tvrde da je umiješan u Khashoggijevo ubistvo, glavni je pokretač pokušaja da se imidž Saudijske Arabije popravi i “rebrendira”.

Smrtna kazna za ‘čarobnjaštvo’

GEA, također, želi ugostiti turnire u računarskim igrama, utakmicu sjevernoameričke profesionalne košarkaške NBA lige te osnovati muzej voštanih figura “Madame Tussauds”, dok će biti dozvoljeni i nastupi mađioničarima, mada se za takve stvari u Saudijskoj Arabiji izriču smrtne kazne.

Ali Hussein Sibat, Libanac koji je na satelitskom kanalu koji pokriva Bliski istok držao vidovnjački šou, uhapšen je 2008. godine u Saudijskoj Arabiji, koja ga je optužila za “čarobnjaštvo”.

Osuđen je na smrtnu kaznu, koja je trebala biti izvršena 2010. godine, ali je kasnije pomilovan.

Izvor: Al Jazeera