S. Arabija osujetila napad na naftne terminale

Plovilo zaustavljeno na 2,8 kilometra od naftnog terminala (EPA)

Saudijska obalna straža otvorila je vatru na čamac bez posade napunjen eksplozivom, čime je onemogućen napad na naftni terminal, za koji Rijad okrivljuje pobunjenike iz pokreta Husi.

Čamac, koji je poslan sa malog otoka u blizini jemenske obale, kretao se u utorak prema terminalu za distribuciju naftnih proizvoda saudijskog giganta Aramco, prije nego što ga je presrela saudijska obalna straža, navelo je saudijsko Ministarstvo unutrašnjih poslova, prenosi državna agencija SPA.

“Čamac je primijećen kada je napustio mali otok u jemenskim vodama i počeo povećavati brzinu, nakon što je ušao u saudijske vode”, navodi Ministarstvo.

Kada je utvrđeno da na čamcu nema posade, obalna straža je otvorila vatru na motore i zaustavila ga na 2,8 kilometra od terminala u južnoj regiji Jazan, dodaje se u saopćenju.

Kulminacija sukoba

Ministarstvo navodi da je plovilo bilo natovareno “snažnim eksplozivnim materijalom”.

U saopćenju se dodaje da će Saudijska Arabija osujetiti sve “terorističke pokušaje” i “doći do pripadnika Husi milicija, koji stoje iza napada”.

Ministarstvo je optužilo pobunjenike za “ugrožavanje sigurnosti vodenih puteva i naftnih instalacija uz pomoć čamaca s eksplozivom i podvodnih mina”.

Sukobi u Jemenu kulminirali su u martu 2015. godine, kada je koalicija predvođena Saudijskom Arabijom počela zračne napade na položaje pobunjeničkog šiitskog pokreta Husi i njihovih saveznika, koji su okupirali glavni grad San'u.

Koalicija želi zračnim napadima pomoći ponovno uspostavljanje međunarodno priznate vlade, čiji su članovi napustili zemlju nakon što su Husi zauzeli San'u.

Izvor: Agencije