S Arabija: Od MERS-a više od 400 zaraženih

Do sada je od MERS-a u Saudijskoj Arabiji umrlo 115 ljudi, uključujući veliki broj zdravstvenih radnika (AFP)

Broj zaraženih virusom bliskoistočnog respiratornog sindroma (MERS) u Saudijskoj Arabiji popeo se na 414, priopćilo je Ministarstvo zdravlja te zemlje.

Posljednjih 18 slučajeva zaraze registrirano je u posljednjih 48 sati u prijestolnici Rijadu te gradovima Džedi, Meki i Medini, priopćilo je Ministarstvo, dodajući da je do sada umrlo više od 100 ljudi, prenose agencije.

Porast broja oboljelih izaziva zabrinutost jer će u srpnju tijekom ramazana u Meku doći velik broj hodočasnika iz cijelog svijeta, kao i u listopadu, kada će milijuni ljudi doći na hadž.

Umrlo 115 ljudi

Do sada je od te bolesti u Saudijskoj Arabiji umrlo 115 ljudi, uključujući veliki broj zdravstvenih radnika.

Od kada se bolest pojavila u toj zemlji prvi put, u rujnu 2012. godine, novi slučajevi zabilježeni su u Kataru, Kuvajtu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Omanu i Tunisu, kao i u nekoliko europskih zemalja.

Svjetska zdravstvena organizacija priopćila je kako je u Jordanu zabilježen jedan novi slučaj MERS virusa.

Iz Egipta je priopćeno da je jedna 60-godišnja žena umrla nakon što se zarazila tim virusom.

Jedan slučaj zabilježen je i u SAD-u.

Simptomi virusa MERS mogu biti dijareja i otežano disanje, a moguće posljedice su upala pluća i otkazivanje rada bubrega.

Naučnici sumnjaju na deve

Znanstvenici vjeruju da su prvobitni izvor zaraze životinje, preciznije deve.

Ministar zdravstva Adel Fakeih svojim je sugrađanima poručio da izbjegavaju blizak kontakt s devama te da ne konzumiraju neobrađeno mlijeko tih životinja, kao ni njihovo meso, prenosi Hina.

Također je rekao da je skupina stručnjaka razmotrila “niz preventivnih mjera (…) kako bi se suzbilo širenje virusa” te da će te mjere biti objavljene idućih dana.

Izvor: Agencije