S. Arabija najavila zamrzavanje proizvodnje nafte

O mogućnosti zamrzavanja proizvodnje uskoro će u Dohi raspravljati predstavnici 15 izvoznica nafte (EPA)

Vodeći izvoznik nafte Saudijska Arabija najavila je da će zamrznuti proizvodnju ako drugi ključni proizvođači, uključujući Iran, poduzmu sličnu mjeru.

Potvrdio je to saudijski princ prijestolonasljednik Mohammed bin Salman u intervjuu za američki Bloomberg.

“Ako se sve zemlje slažu sa zamrzavanjem proizvodnje, mi smo spremni. Ipak, ako se pojavi netko i odluči podignuti proizvodnju, onda ni mi nećemo odbaciti nijednu priliku koja nam se ukaže”, rekao je saudijski princ.

Njegova izjava dolazi uoči sastanka glavnih proizvođača nafte, koji će biti održan u Dohi 17. travnja, na kojem trebaju biti razmatrane mjere za stabilizaciju cijena nafte u svijetu.

Pala cijena nafte

No, Saudijska Arabija je već najavila da neće sudjelovati na tom sastanku, iako će o mogućnosti zamrzavanja proizvodnje raspravljati predstavnici 15 država, izvoznica nafte.

Na najave iz Saudijske Arabije odmah su reagirala i tržišta, pa su cijene barela na londonskoj i njujorškoj burzi pale za četiri posto.

Nakon rasta, koji je trajao više od mjesec dana, cijene nafte posljednjih dana doživljavaju kratki predah, koji je rezultirao prelaskom psihološke granice od 40 dolara.

Izvor: Agencije