S. Arabija: Muslimanska braća su teroristi

I Egipat je u decembru proglasio Muslimansku braću terorističkom organizacijom (EPA)

Saudijsko ministarstvo unutrašnjih poslova uvrstilo je pokret Muslimanska braća, koji je podržavao svrgnutog egipatskog predsjednika Muhameda Mursija, na listu terorističkih organizacija.

Egipat je Muslimansku braću u decembru proglasio terorističkom organizacijom, te su uhapšeni njeni brojni članovi i saradnici.

Na spisku saudijskog ministarstva su i libanski pokret Hezbollah, sirijski Front al-Nusra, kao i grupa Islamska država Irak i Levant.

Rok za povratak u državu

Zabranjeni su i šiitski Houthi, pobunjenici koji se bore u sjevernom Jemenu, te šiitska grupa Hezbollah u Hijazu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova dalo je rok 15 dana svim državljanima Saudijske Arabije koji se bore protiv predsjednika Bashara al-Assada da se vrate u državu.

U protivnom će se suočiti sa zakonskim sankcijama.

Kralj Abdullah prošlog mjeseca je donio odluku da će se osobe koje pripadaju terorističkim grupama i bore se u inozemstvu suočiti sa maksimalnim zatvorskim kaznama od 20 godina.

Slične kazne će biti izrečene onima koji pripadaju “ekstremnim vjerskim i ideološkim grupama, ili grupama označenim kao terorističke organizacije, koje djeluju u državi, regionalno i internacionalno”, prenijela je državna agencija SPA.

Izvor: Agencije