S. Arabija: Iran ne može zatvoriti Hormuški moreuz

Procjenjuje se da 18 miliona barela dnevno prođe kroz Hormuški moreuz (EPA)

Ibrahim al-Muhanna, dugogodišnji savjetnik Ministarstva energetike Saudijske Arabije, izjavio je da sankcije koje su Sjedinjene Američke Države trenutno nametnule Iranu vjerovatno neće u potpunosti zaustaviti izvoz iranske nafte. Dodao je da Iran neće biti u stanju zatvoriti Hormuški moreuz i Bab el-Mandab, pa čak ni djelomično. 

Govoreći na konferenciji za naftu u norveškom gradu Stavanger, Ibrahim al-Muhanna je rekao da će Iran biti prvi gubitnik ukoliko dođe do eventualnih poteza kojima bi se zatvorile ove glavne pomorske rute, te da će bilo kakve akcije u tom pravcu uzrokovati dodatne sankcije za Teheran.

Iran je saopćio da ako ne mogne prodati svoju naftu zbog pritisaka SAD-a, onda neće dozvoliti nijednoj državi u regiji da to učini, prijeteći da će zatvoriti Hormuški moreuz.  

“Količina nafte koja prolazi kroz Hormuški moreuz je vrlo velika. Procjenjuje se na 18 miliona barela dnevno, što je oko dvije trećine svjetske trgovine naftom. To znači da bi zabrana prolaza nafte tim putem dovela do ozbiljne nestašice nafte i vrtoglavog rasta cijena”, rekao je Muhanna.  

Postavio je pitanje: “Je li Iran sposoban ili spreman da potpuno ili čak djelimično zatvori Hormuški moreuz ili Bab al-Mandab, ili možda oboje? Odgovor je ne, jedno veliko ne… Trenutne sankcije koje su uvedene Iranu vjerovatno neće zaustaviti iranski izvoz nafte upotpunosti.”

Rast cijena

Američki predsjednik Donald Trump povukao se iz nuklearnog sporazuma postignutog 2015. između Irana i velikih svjetskih sila na osnovu kojeg su ukinute sankcije Teheranu u zamjenu da prihvati ograničenja u svom nukleranom programu. 

Trumpova administracija je nakon toga najavila unilateralne planove za ponovno nametanje sankcija Iranu.

Cijena nafte je danas porasla na najviši nivo od početka jula, dosegnuvši 76,65 dolara po barelu, što dokazuje da su i dalje skromna povećanja OPEC-ove proizvodnje, kao i poboljšanje u potražnji kineskih rafinerija.  

Warren Patterson, robni analitičar ING-a, kaže: “Ranije smo očekivali da će cijene skliznuti niže krajem ove godine, no to sada teško mogu vidjeti. Očekujem da će tržište ostati i dalje dobro podržano, s potencijalnim šokovima koji će izazivati rast cijena, u zavisnosti od onoga što ćemo dobiti od Irana.”

Izvor: Agencije