S. Arabija: Predočit ćemo dokaze o povezanosti Irana s napadom

Snimke oštećenja na Abqaiqu pokazale su 17 odvojenih eksplozija (EPA)

Saudijska Arabija saopćila je da će predočiti dokaze koji povezuju vlasti u Teheranu s napadom bez presedana na naftnu industriju u Abqaiqu koji je, kako tvrdi SAD, došao iz Irana, objavio je Reuters.

Teheran je nakon vrlo opasne eskalacije napetosti na Bliskom istoku negirao bilo kakvu umiješanost u napad 14. septembra na saudijska naftna postrojenja, uključujući i najveću rafineriju na svijetu, a koji je smjesta prepolovio saudijsku proizvodnju nafte, prenosi Hina.

Iranski predsjednik Hassan Rouhani rekao je da njegova zemlja ne želi sukob u regiji, optuživši SAD i Saudijsku Arabiju za rat u Jemenu.

Međutim, saudijsko Ministarstvo odbrane najavilo je konferenciju za novinare na kojoj će, kako je rečeno, predočiti “materijalne dokaze i iransko oružje koji dokazuju umiješanost iranskog režima u teroristički napad”.

Rijad je već objavio da preliminirarni rezultati ukazuju da napad nije došao iz Jemena iako su Husi, šiitska pobunjenička grupa u Jemenu koja ima podršku Teherana, preuzeli odgovornost za napad i rekli da su ga izveli s 10 dronova.

Stručnjaci stižu na mjesto napada

Snimke oštećenja na Abqaiqu pokazale su 17 odvojenih eksplozija, što bi značilo ili da je korišteno više dronova ili da u napadu nisu korišteni samo dronovi Sammad-3, tzv. dronovi samoubice ili dronovi kamikaze.

Riječ je o tzv. lutajućem oružju koje neko vrijeme prelijeće područje na kojem su mete, traži tačno određenu metu i napada je kad je locira.

Husi su početkom maja održali malu vojnu izložbu na kojoj su predstavili nove dronove i krstareće rakete, među kojima i borbene dronove Sammad-3.

Američki zvaničnici tvrde da je napad izveden iz jugozapadnog Irana i da su u njemu korišteni dronovi i krstareće rakete.

Visoki američki zvaničnik pozvao je Vijeće sigurnosti UN-a da rezolucijom odgovori na napad na Saudijsku Arabiju, ali to će se teško dogoditi jer će Rusija i Kina, koje imaju pravo veta, stati iza Irana.

Saudijski ambasador u UN-u Andalah al-Mouallimi rekao je da stručnjaci, zaduženi za nadzor sankcija Iranu i Jemenu, stižu u Saudijsku Arabiju zajedno sa članovima nezavisnog tijela koje također odgovara Vijeću sigurnosti. Na zahtjev saudijskog prestolonasljednika Mohammeda ibn Salmana, na mjesto napada stižu i francuski stručnjaci.

Nedostaci u odbrani

Napad je, ako ništa drugo, otkrio ozbiljne nedostatke u protivzračnoj odbrani saudijske vojske uprkos milijardama dolara potrošenim na zapadno naoružanje, što je odmah iskoristio ruski predsjednik Vladimir Putin i ponudio Saudijcima ruske sisteme protivzračne odbrane. 

“Spremni smo ponuditi odgovarajuću pomoć Saudijskoj Arabiji i bilo bi dovoljno da političko vodstvo te zemlje donese mudru odluku kao što su to svojevremeno učinili čelnici Irana kupivši S-300 ili kao što je to učinio turski predsjednik i od nas kupio najnoviji S-400”, kazao je Putin nakon sastanka u Ankari s Recepom Tayyipom Erdoganom i Hassanom Rouhanijem.

To oružje, naglasio je, zaštitilo bi bilo koje infrastrukturno postrojenje Saudijske Arabije.

Američki predsjednik Donald Trump rekao je da “neće žuriti” s odmazdom te da Washington koordinira sljedeće poteze sa zemljama Zaljeva i evropskim državama.

Izvor: Agencije