Rycroft odgovorio Ivaniću: Negiranje genocida vrijeđa žrtve

Rycroft je kazao da UN nije uradio dovoljno da spriječi genocid u Srebrenici (EPA)

Stalni predstavnik Misije Ujedinjenog Kraljevstva pri Ujedinjenim narodima ambasador Matthew Rycroft, uputio je pismo predsjedavajućem Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladenu Ivaniću, kao zvaničan odgovor na pismo predsjedavajućeg upućeno Vijeću sigurnosti UN-a u povodu Rezolucije o Srebrenici, saopćeno je iz Ambasade Velike Britanije u BiH.

Pismo je zvaničnim putem dostavljeno i ostalim članovima Vijeća sigurnosti UN.

“Pišem Vam kako bih pojasnio našu namjeru po pitanju nacrta Rezolucije koju priprema Ujedinjeno Kraljevstvo. Naše namjere u potpunosti odgovaraju onim navedenim u Vašem pismu. Vjerujemo, kao i Vi, da je neophodno, dvadeset godina kasnije, sjetiti se žrtava i osvrnuti se na pouke koje su proizašle iz onih strašnih događaja za Bosnu i Hercegovinu, za međunarodnu zajednicu i za same UN, kako bi osigurali da nikada ne ponovimo greške iz prošlosti, u Vašoj zemlji ili bilo gdje drugo u svijetu“,  napisao je ambasador Rycroft.

Budući izazovi

Naveo je kako je UN priznao svoje institucionalne greške po pitanju Srebrenice – da nije uradio dovoljno da spriječi taj genocid.

“Ova godišnjica je važna prilika za nas da sagledamo prošlost i da osiguramo da smo kao organizacija spremniji da se nosimo sa budućim izazovima. U isto vrijeme, slažemo se da Rezolucija mora prepoznati da je bilo nevinih žrtava na svim stranama tokom rata, uključujući one u Srebrenici i okolnom području“,  naglašava on.

On smatra da se rane prošlosti  moraju liječiti putem pružanja podrške žrtvama i izvođenjem izvršioca zločina pred lice pravde, bez obzira na to ko su oni.

Tvrdi da se proces pomirenja  mora završiti kako bi se svi građani Bosne i Hercegovine sa sigurnošću i nadom okrenuli ka budućnosti.

Ovo nam je uvijek bila namjera, ali, kao odgovor na Vaše pismo, napravili smo dodatne promjene u tekstu kako bi ova poruka bila što jasnija. U isto vrijeme, vjerujemo da se istinsko pomirenje ne može graditi na oklijevanju ili odbijanju da se prihvate i sagledaju dešavanja u prošlosti. Ono što se desilo u Srebrenici je najstrašniji jedinstveni zločin u Evropi od kraja Drugog svjetskog rata. Međunarodni i vaši domaći sudovi su potvrdili da ovaj zločin odgovara okviru definicije genocida u skladu sa Konvencijom o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida iz 1948. godine. To nije politička izjava. To je pravna činjenica. Genocid je zločin i oni koji su ga počinili su zločinci koji kao takvi trebaju biti kažnjeni“, istakao je Rycroft.

Dodao je da nije ‘antisrpski’ to izreći, kako to neki opisuju.

“Sudac u jednom od slučajeva u Hagu je u izricanju presude jasno rekao: “Presudiću optuženom. Ne sudim narodu. Smatram da bi povezivanje ovog zla sa srpskim identitetom bila uvreda srpskom narodu. Ali bi bilo jednako monstruozno, zbog mogućnosti nanošenja uvrede Srbima, ne povezati ime sa ovim zločinom.” Mi ne vežemo ovaj zločin za srpski narod i mislimo da ni drugi ne trebaju to raditi. Nažalost, političke reakcije na ovu Rezoluciju su jasno pokazale da nije urađeno dovoljno kako bi se postigao stvarni napredak na polju pomirenja, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u širem regionu. Ovo je izvor zabrinutosti Savjeta bezbjednosti UN zbog njegove primarne uloge u očuvanju međunarodnog mira i sigurnosti. U zadnjih nekoliko dana čuli smo ne samo javno negiranje primjenjivosti termina “genocid”, nego čak i činjenica o broju ubijenih. Ova vrsta političke retorike je neukusna, destabilizirajuća i duboko povrjeđuje žrtve. Kao i Vi, i mi želimo sigurnu, stabilnu i prosperitetnu Bosnu i Hercegovinu“,  piše Rycroft.

Počast žrtvama

Naglasio je kako je Ujedinjeno Kraljevstvo mnogo uložilo u BiH proteklih godina.

“Reformska inicijativa EU, koju smo, zajedno sa Nijemcima, pokrenuli prošle godine, dokaz je naših dobrih namjera. Zajedno sa našim međunarodnim partnerima želimo raditi sa Vama i sa građanima Bosne i Hercegovine kako bi se suočili i prebrodili zaostavštinu prošlosti, kako ona ne bi, što je bio slučaj zadnjih sedmica, nastavila uzrokovati podjele i remetila vašu sadašnjost i vašu budućnost. Upravo su to razlozi zbog kojih smo i dalje predani izradi nacrta Rezolucije koja će biti uravnotežena i usmjerena ka budućnosti, koja odaje počast žrtvama genocida u Srebrenici, onima koji su umrli, onima koji su ostali iza njih, koja prepoznaje patnju koju su iskusile sve strane u ratu i koja poziva na pravdu i pomirenje kao osnovu za pozitivnu i sigurnu budućnost za sve ljude u Bosni i Hercegovini. Iskreno se nadam da ćemo, za ispunjenje ovog cilja, dobiti ne samo Vašu podršku, nego i podršku naših partnera u Savjetu bezbjednosti UN. Kopiju ovog pisma prilažem za generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i za moje kolege u Savjetu bezbjednosti “, zaključio je Matthew Rycroft, stalni predstavnik  Ujedinjenog Kraljevstva pri UN-u.

Izvor: Agencije