Ruža Tomašić u policiji zbog govora mržnje

Potvrdu da je bila na informativnom razgovoru Ruža Tomašić je objavila na Facebooku (Al Jazeera)

Europarlamentarka i predsjednica Hrvatske konzervativne stranke Ruža Tomašić objavila je na Facebook profilu stranke da je bila na informativnom razgovoru u policiji, zbog “navodnog govora mržnje”, to jest zbog svoje nedavne reakcije na izjavu ministra rada Srbije Aleksandra Vulina, koja je izazvala brojne reakcije u javnosti.

“Dragi moji, jučer sam bila na informativnom razgovoru zbog navodnog govora mržnje, na kojem sam morala objasniti gdje sam i pod kojim uvjetima izrekla moj odgovor srbijanskom ministru Vulinu. Sada je naša policija bolje informirana o tom ‘slučaju’, čak i bolje od mnogih novinara, koji se nisu potrudili javnosti dati punu informaciju, nego su moju izjavu prenijeli jednostrano, izvan konteksta i sa svojim zlonamjernim tumačenjima. Nekada ti je sudila partija, a danas to rade novinari, također bez mogućnosti obrane”, napisala je Tomašić.

Nakon što je prilikom obilježavanja 24. obljetnice ubojstva 12 redarstvenika u Borovu hrvatski ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić izjavio da Srbija omogućavanjem suđenja ubojicama policajca u Borovu može dokazati svoj europski put, Vulin je poručio hrvatskim dužnosnicima da pogledaju u svoje dvorište prije nego što upute kritiku Srbiji te da ostave Srbiju na miru.

Na to je u javnosti reagirala Tomašić, koja je, uz ostalo, kazala: “Neka oni mole Boga da mi ne počistimo svoje dvorište, jer ako mi počnemo čistiti svoje dvorište, imat će oni još jako puno Srba iz Hrvatske koji će morati ići u Srbiju. Oni drže ovu državu za blagajnu i samoposlugu, a ništa joj ne daju”, kazala je tada Tomašić.

Burne reakcije javnosti i stranaka

Takva je njezina izjava izazvala brojne negativne reakcije javnosti i političkih stranaka, no ona je na to odgovorila kako joj je “puna kapa… pojedinih hrvatskih Srba koji su rođeni u Hrvatskoj, a do Hrvatske im uopće nije stalo”.

“Žive na račun hrvatskih građana, proputovali su cijeli svijet na račun Hrvatske, a da zauzvrat ništa nisu dali. Zloupotrebljavaju svoju funkciju i provode politiku, koja je se odavno pretvorila u etnobiznis”, rekla je tada Tomašić.

Saborski zastupnik srpske nacionalne manjine Milorad Pupovac ocijenio je njezinu izjavu fašističkom i, u pismu kojeg je napisao predsjedniku Europskog parlamenta Martinu Shulzu, zatražio da se njene izjave osude.

“Priča je to o pozivu na nasilje, na etnički progon, etničko čišćenje, riječ je o fašistoidnoj izjavi, koja nije ni prva, a vjerojatno ni posljednja od Ruže Tomašić”, rekao je Pupovac.

Hrvatska Vlada izjavu Ruže Tomašić nazvala je sramotnom, a Hrvatska narodna stranka je sa saborskih klupa poručila “Stop mržnji – tolerancija!”

Opoziciona Hrvatska demokratska zajednica nije se htjelA javno očitovati, poručivši samo da Tomašić više nije članica njihove desne koalicije.

Izvor: Agencije