Russia Today optužuje Francusku da blokira njene novinare

Imamo vlastite kapacitete da identificiramo mete i pokrenuti napade, kazao je Emmanuel Macron (EPA)

Ruska državna televizija Russia Today optužila je ured francuskog predsjednika da blokira rad njenih novinara, navodeći da su osoblju njenog novog kanala na francuskom jeziku odbijene akreditacije dva puta u sedam dana.

Predsjednik Emmanuel Macron objavio je planove početkom januara za uvođenje zakonodavstva koje bi spriječilo širenje lažnih vijesti, u prikrivenoj aluziji na RT i novinsku agenciju Sputnjik, koje je nazvao “raspirivačima zavodljive propagande” i “organima utjecaja”.

“Elizejska palača odbila je akreditacije našim novinarima dva puta u sedam dana”, navodi urednica RT-a Margarita Simonjan u izjavi postavljenoj na sajtu TV-kanala.

Novinaru RT Francuska, kanala pokrenutog u decembru, odbijeno je učešće na brifingu za novinare glasnogovornika Elizejske palače, navodi se u njenoj izjavi.

“Kad sam kazao da radim za RT, rečeno mi je da ja nisam novinar i da je samo novinarima dopušten ulazak”, izjavio je novinar RT-a, dodajući da je pokazao svoju novinarsku akreditaciju.

Lavrov kritikovao Macrona

TV-mreža također je saopćila da je bila vraćena u Rimu 10. januara, kada “tim francuskog predsjednika nije dao odobrenje RT-u da prisustvuje samitu” čelnika južnih članica Evropske unije.

“Zahtjev za akreditaciju je prihvaćen, ali kad je naš tim stigao u Italiju, pres-služba Elizejske palače prestala je odgovarati na pozive naših novinara. Savjetujem predsjedniku Macronu da ponovo pažljivo pročita Ustav Francuske”, izjavila je Simonjan.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov kritikovao je Macronov zakon o sprečavanju lažnih vijesti.

Lažne vijesti “isključivo definiše jedna strana, bez rasprave, bez dokaza, ignorišući svaki argument”, izjavio je Lavrov, prenosi AFP.

Izvor: Agencije