Ruskog kredita za RS još nema

Nakon posjete delegacije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Bosni i Hercegovini, stand by aranžman je do daljnjeg na čekanju. Razgovori se nastavljaju narednog mjeseca.

Međutim, entitetu Republika Srpska potreban je novac. Vlasti i dalje kao spas za likvidnost budžeta navode ruski kredit, iako on za sada još nije realizovan.

Prošle godine zvanično je saopšteno: iz Rusije stiže finansijska injekcija budžetu Republike Srpske – mali kredit u iznosu 70 miliona eura i veliki u iznosu 700 miliona.

“Naš zahtjev bio je da grace period bude 2-3 godine, kamatna stopa 2-3 posto. To su naši zahtjevi. Rok otplate 10-15 godina. Moram da kažem da Rusija nije ni potvrdila, ni odbila te naše uslove”, rekao je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, u septembru prošle godine .Međutim, kredita još nema. I vlast i opozicija u ovom entitetu slažu se da je neophodan.

Poslanik opozicije Dragan Čavić, kaže da bi podržao zaduživanje kod Rusa ukoliko bi bili povoljni uslovi. Ipak, sumnja u taj kredit, jer, kako kaže, Rusija je i sama u finansijskim problemima. Druge opcije su, kaže, rezanje troškova ili emitovanje hartija od vrijednosti.

“Republika Srpska je enormno zadužena. Posebno u posljednje vrijeme je zadužena na domaćem finansijskom tržištu vrlo skupim emisijama hartija od vrijednosti sa vrlo skupim zaduženjima što otežava poziciju budžeta iz dana u dan i RS postaje sve nelikvidnija i nesolventnija”, ukazuje Čavić.

Velika zaduženost

Zaduženost oba entiteta u BiH krajem prošle godine premašila je 2,5 milijarde eura. Kredite koriste za javnu potrošnju.

Siniša Vukelić, urednik poslovnog portala Capital.ba, sumnja da će likvidnost obezbijediti ruski kredit. Kaže da ima mnogo prepreka. Država može dati kredit samo drugoj državi, pojašnjava Vukelić, što znači da bi ruski kredit za RS morao da potvrdi Parlament BiH.

“Ostaje mogućnost da ruska državna banka da kredit svojoj banci u RS, u Banjaluci. Međutim, tu je problem, jer Sberbanka u Banjaluci, mora poštovati sankcije EU i te banke ne mogu vršiti finansijske transakcije između sebe”, kaže Vukelić.

Plate i penzije isplaćuju se redovno. Vlasti tvrde da će tako i ostati, bez obzira na ruski kredit, iako priznaju da ima kašnjenja u drugim isplatama, poput nadoknada za prevoz ili doprinosa.

“Mi tražimo neke druge alternative i mora se znati da u RS-u neće doći do kresanja bilo kakvih obaveza, koje RS ima, prije svega plata budžetskih korisnika, i da  ćemo u tom pogledu iznaći mehanizme i mogućnosti da RS bude likvidna”, navodi Dodik.

Slijedi i novi pokušaj u Rusiji.

“Opozicija u RS-u upozorava da je budžet ovog entiteta u ozbiljnim problemima sa ili bez ruskog kredita. Kažu da bi do kraja godine građani RS to mogli osjetiti i na sopstvenoj koži”, javila je Al Jazeerina reporterka, Ljiljana Smiljanić.

Izvor: Al Jazeera