Rusko-turski plan pred Vijećem sigurnosti UN-a

U ponoć sa četvrtka na petak u Siriji je stupio na snagu prekid vatre (EPA)

Rusija je u petak predložila svojim partnerima u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija da usvoje rezoluciju koja podržava rusko-turski plan o prekidu vatre u Siriji i buduće mirovne pregovore u Astani.

Ruski ambasador pri UN-u Vitalij Čurkin rekao je novinarima da je predao kratki nacrt rezolucije rusko-turskog plana, koji predviđa prekid neprijateljstava i pregovore u Astani krajem januara.

Taj tekst razmatra se na konsultacijama iza zatvorenih vrata koje su u petak počele u Vijeću sigurnosti.

“Nadamo se da ćemo ga moći jednoglasno usvojiti u subotu ujutro”, dodao je.

Sporazum pod pokroviteljstvom Rusije i Turske predviđa pregovore u januaru u Kazahstanu s ciljem završetka građanskog rata u Siriji, u kojem je poginulo više od 310.000 osoba, a milioni su raseljeni od 2011. godine.

U ponoć sa četvrtka na petak u Siriji je stupio na snagu prekid vatre koji su dogovorili Rusija i Turska, kao garanti sporazuma, objavljeno je u četvrtak.

Putinov poziv

Čurkin je naglasio da sporazum o prekidu vatre ne obuhvaća grupu Jabhat Fateh al-Sham (bivši Front Al-Nusru), opovrgavajući jučerašnju tvrdnju opozicije da je iz sporazuma izuzeta samo grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Jabhat Fateh al-Sham objavio je da nije ovlastio nikoga da u njegovo ime pregovara o prekidu vatre, tvrdeći da se sirijski režim može srušiti samo vojnim putem.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u četvrtak je rekao da postoji spremnost za početak mirovnih pregovora.

“Prije nekoliko sati stigle su vijesti da je došlo do razvoja situacije koji smo priželjkivali. Potpisana su tri dokumenta. Sporazum o prekidu vatre između sirijske vlade i naoružane opozicije – to je prvi. Drugi je paket mjera za kontrolu prekida vatre, a treći deklaracija o spremnosti da se pristupi mirovnim pregovorima”, prenio je Tass.

Putin je na sastanku s ministrima vanjskih poslova i odbrane ukazao na to da su ti sporazumi “vrlo krhki” i da zahtijevaju “posebnu pažnju i strpljenje, profesionalni pristup i stalni kontakt s partnerima”.

On je pozvao Vladu Sirije, naoružanu opoziciju i sve strane koje imaju utjecaj na situaciju u Siriji da poštuju postignute sporazume i učestvuju u pregovorima u Astani.

Izvor: Agencije