Ruskinja u svojoj zemlji optužena za veleizdaju

Davidova je smještena u pritvor u moskovskom zatvoru Lefortovo (AP)

Ruskinja je optužena za veleizdaju u Rusiji i prijeti joj 20 godina zatvora zbog toga što je nazvala Ukrajinsku ambasadu i prenijela joj informacije o kretanju ruskih trupa.

Svetlanu Davidovu (36) je prošle sedmice u njenom stanu uhapsila grupa ljudi u crnim odorama u Vjazmi, 240 kilometara zapadno od Moskve, rekao je za AFP njen suprug Anatolij Gorlov.

Davidova, koja od početka ukrajinskog sukoba nije skrivala svoj pacifizam, nazvala je u aprilu 2014. Ukrajinsku ambasadu kako bi je upozorila da je vojna baza u Vjazmi prazna, pošto su njeni vojnici raspoređeni u Ukrajini, kazao je njen suprug.

“Državna tajna“

Davidova, čije najmlađe dijete ima dva i po mjeseca, smještena je u pritvor u moskovskom zatvoru Lefortovo i optužena za veleizdaju, rekao je njen advokat Andrej Stebnjev.

“Zvala je koga nije trebala i rekla što nije trebala”, rekao je za AFP, ne želeći reći ništa više zbog “državne tajne”.

Suprug Davidove misli da ona nije izdala svoju domovinu.

“Ona ne želi da naši vojnici sudjeluju u bilo kakvoj uroti”, ocijenio je on, podsjetivši da su se oboje još u martu protivili pripajanju Krima Rusiji.

Ne bude li sarađivao s istražiteljima koji su već zaplijenili ženin računar, mogao bi izgubiti skrb nad njihovo sedmero djece, požalio se.

Kijev se od aprila 2014. bori s proruskom pobunom na istoku zemlje i optužuje Moskvu da podupire separatiste, šaljući im vojnike i oružje.

Kremlj negira bilo kakvu umiješanost u sukob koji, tvrdi, smatra unutrašnjim ukrajinskim pitanjem.

Izvor: Agencije