Ruskinja optužena u SAD da je tajni agent se izjasnila krivom

Butina se pojavila pred sudom pošto je postigla dogovor s tužiocima (AP)

Ruska državljanka Marija Butina optužena da je radila kao tajni agent za rusku vladu, priznala je krivicu za jedan deo optužbi pred američkim sudom, prenosi Fox news i dodaje da je to deo sporazuma sa tužiocima.

Marija Butina je optužena da je radila na tome da uđe u političke krugove američke Republikanske stranke preko grupa poput Nacionalnog udruženja za oružje (NRA).

Butina se u četvrtak pojavila pred sudom pošto je postigla dogovor s tužiocima.

U okviru dogovora ona je rekla da je pokušala da se ubaci u NRA i prenese obaveštajne podatke o američkim političarima ruskom državnom zvaničniku.

Butina je inače završila univerzitet u Vašingtonu, a radila je kao aktivista za pravo na korišćenje oružja.

Slučaj Butine, 30-godišnje aktivistkinje u borbi za prava nošenja oružja dao je uvid u to kako Moskva pokušava da utiče na američku politiku.

Slatski: Priznala pod pritiskom

Njen slučaj nije povezan s istragom specijalnog tužioca Roberta Mullera o navodnom ruskom mešanju u američke predsedničke izbore 2016.

Neposredno pre ove objave njeni advokati i tužioci podneli su pravna dokumenta u kojima traže da se izmeni njeno prvobitno izjašnjavanje, i rekli su da su “rešili” slučaj.

Ona je u pritvoru od jula, a prvo se izjasnila da nije kriva.

Prema izveštajima ona saradjuje s istražiteljima koji se nadaju da će postignut dogovor da im pruži informacije o ruskim naporima da se mešaju u američku politiku.

Ruska vlada je ranije taj slučaj nazvala nameštenim, a visoki ruski zvaničnik rekao je nakon vesti o priznanju krivice da je uveren da je ono dato pod pritiskom.

Leonid Slatski, predsednik Odbora za spoljne poslove ruske Dume rekao je ruskim novinskim agencijama da su optužbe protiv 30-godišnje Marije Butine nameštene i da je ona postala žrtva, kako je rekao “političke inkvizicije”.

Slatski je rekao da je uveren da je na nju izvršen pritisak da prizna krivicu.

“Oni su je slomili. Svako bi se slomio u takvim okolnostima”, rekao je on.

Izvor: Agencije