Ruskinja Marija Butina osuđena u SAD-u zbog špijunaže

Butina je prema optužnici željela promovisati ruske interese prije i poslije predsjedničkih izbora 2016. godine (Arhiva)

Savezni sudija u Washingtonu danas je osudio Ruskinju Mariju Butinu na 18 mjeseci zatvora zbog špijunaže, nakon njenog priznanja da se pokušala infiltrirati u republikanske krugove i promovirati ruske interese prije i poslije predsjedničkih izbora 2016. godine, javila je agencija Beta.

Za ovu tridesetogošnjakinju, koja je u zatvoru od jula prošle godine, i sam tužilac je ocijenio da nije špijun u tradicinalnom smislu, ali je objasnio da je njeno djelovanje moglo ugroziti nacionalnu sigurnost SAD-a, prenio je CNN. 

Uticaj na američko-ruske odnose

Butina je u decembru priznala da je koristila svoje kontakte u političkim krugovima i organizacijama republikanaca da utiče na američko-ruske odnose u korist Rusije. 

Izvori bliski istrazi su objasnili da je ona prije svega davala izjave o njenom dečku, republikanskom operativcu Paulu Ericksonu, koji nije optužen u tom slučaju, ali jeste za pranje novca u Južnoj Dakoti.

Butina se nalazi u pritvoru od jula 2018. godine, što će joj se uračunati u kaznu, prenosi AP.

Sud je naložio i da Butina da bude deportovana u Rusiju nakon odsluženja kazne

Izvor: Agencije