Oglasi

Ruskim atletičarima produžena suspenzija zbog dopinga

Međunarodna atletska federacija deseti je put odbila žalbu ruske asocijacije na suspenziju uvedenu 2015.
Veliki skandal pogodio je svijet atletike sredinom novembra 2015.EPA

Međunarodna atletska federacija (IAAF) u ponedjeljak je donijela odluku da produži suspenziju ruskim atletičarima zbog dopinga pod okriljem države.

U saopćenju iz IAAF-a navedeno je da je na posljednjem sastanku Vijeća u glavnom gradu Katara Dohi predstavljen izvještaj o tome je li Rusija ispunila uvjete za ponovno članstvo u IAAF-u, odnosno prekid suspenzije te zemlje, javlja Anadolija.

Navedeno da će suspenzija Rusije ostati na snazi sve dok uzroci i zapisi u bazi Moskovske laboratorije za doping-kontrolu ne budu dostavljeni Jedinici za atletski integritet (AIU).

IAAF je tako deseti put odbio zahtjev ruskog ARAF-a za ukidanje suspenzije.

Budući da je suspenzija produžena, ruski atletičari neće moći predstavljati zemlju na sljedećim takmičenjima, kao što im je to bilo onemogućeno i na Olimpijskim igrama 2016. u Rio de Janeiru, Svjetskom prvenstvu u Londonu 2017, Evropskom prvenstvu 2018. te na ovogodišnjem Evropskom dvoranskom prvenstvu u Glasgowu.

Nastupi pod neutralnom zastavom

IAAF je ranije ostavio mogućnost da pojedini ruski atletičari ipak nastupe na SP-u, ali pod neutralnom zastavom i ako ispune određene kriterije u vezi s doping-testovima.

Veliki skandal pogodio je svijet atletike sredinom novembra 2015, kad je Svjetska antidopinška agencija (WADA) objavila izvještaj u kojem se ističe da su ruski atletičari bili umiješani u sistemski doping, koji je podržavala vlada njihove zemlje.

WADA je tada naložila suspenziju svih ruskih atletičara s međunarodnih takmičenja, uključujući i Olimpijske igre.

Također je tražila doživotne suspenzije za brojne ruske atletičare i njihove trenere.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.