Ruski zvaničnici demantirali priznanje doping šeme

Ruska antidoping agencija bit će ponovo uspostavljena, ali 'pod strogim uslovima' (EPA)

Antidoping agencija Rusije (RUSADA) odbacila je danas kako postoji sistemski doping u toj državi i saopćila kako su riječi ruskih zvaničnika izvučene iz konteksta.

Američki New York Times prenio je izjavu direktorice RUSADA-e Ane Antseliovič kako je bilo „institucionalizirane doping zavjere“, ali su Rusi brzo demantirali takve tvrdnje, prenosi agencija Tas.

Agencija RUSADA je objavila kako je sve pogrešno interpretirano, dok je iz Kremlja saopćeno kako će se provjeriti vjerodostojnost teksta New York Timesa i kako će vlasti istražiti u kom su tekstu izrečene riječi direktorice Antseliovič.

Ujedno, Kremlj je još jednom negirao umiješanost u slučaj organiziranog dopinga.

Greške u sistemu

U posljednjem izvještaju Svjetske antidoping agencije (WADA) navodi se kako je više od 1.000 ruskih sportaša učestvovalo u programu, za koji je i država znala, od 2011. do 2015. godine.

Nekadašnji prvi čovjek ruskog sporta Vitali Smirnov, koga je na funkciju postavio ruski predsjednik Vladimir Putin, priznao je kako je bilo grešaka u doping sistemu.

„Ne želim pričati umjesto odgovornih ljudi. Iz mog ugla, kao bivši ministar sporta i predsjednik Olimpijskog komiteta Rusije, napravljene su greške“, rekao je Smirnov za The New York Times.

Izvor: Agencije