Ruski zračni udari na Halep: Ubijeno 37 civila

U napadima na šest kvartova u gradu ranjen veliki broj ljudi, navodi SOHR (Reuters)

Najmanje 37 civila, među kojima i troje djece, ubijeno je u četvrtak u ruskim zračnim napadima po nekoliko kvartova sirijskog grada Halepa pod pobunjeničkom kontrolom, saopćila je posmatračka grupa.

Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR), grupa sa sjedištem u Britaniji koja nadzire sirijski rat putem izvora s terena, saopćila je da je u napadima na šest kvartova u gradu također ranjen veliki broj ljudi i da će broj žrtava vjerovatno rasti, prenosi Fena.

Ruska avijacija saopćila je danas da je u posljednja tri dana bombardirala 875 ciljeva i da su meta bili “teroristi”, posebno u regiji grada Halepa.

“U posljednja tri dana, od 1. do 3. februara , avioni ruske avijacije realizirali su 237 akcija, i pogodili 875 terorističkih ciljeva u regijama Halepa, Latakije, Homsa i Deir ez-Zora”, navedeno je u saopćenju ruskog ministarstva odbrane.

Napredovanje režima

Dodaje se da je sirijska vojska u srijedu potisnula pobunjenike iz njihovih uporišta u mjestima Nubul i Zahra, koji su bili pod opsadom četiri godine, prenosi Beta.

To omogućava da se opkole pobunjenici u Halepu, rekao je direktor SOHR-a Rami Abdel Rahman.

Rusija je pokrenula zračne udare u Siriji u septembru prošle godine, navodeći da oni imaju za cilj borbu protiv “terorističkih grupa”, ali su njihova meta također bili pripadnici takozvane “umjerene opozicije”, prenosi agencija AFP.

Pregovori sirijskih vlasti i opozicije koji su počeli prije nekoliko dana u Ženevi, prekinutu su do 25. februara.

Izvor: Agencije