Ruski zahtjev o Libiji bez konsenzusa

Rice potez Rusije oko nove istrage eventualnih pogibija u Libiji nazvala jeftinim trikom (EPA)

Rusija nije uspjela ubijediti ostale članice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija da se provede nova istraga o mogućoj pogibiji na desetine libijskih civila u zračnim udarima tokom trajanja zone zabrane leta i zaštite civila u Libiji, rekao je ruski ambasador pri svjetskoj organizaciji Vitalij Čurkin.

U obraćanju novinarima nakon zatvorenog sastanka Vijeća sigurnosti u četvrtak navečer, Čurkin je rekao da „nije bilo konsenzusa o ruskom zahtjevu“, prenijela je agencija Reuters.

Britanska agencija je prošle sedmice izvjestila da Human Rights Watch i još jedna grupa za zaštitu ljudskih prava procjenjuju da je više desetina libijskih civila (možda) poginulo u zračnim udarima NATO aviona tokom osam mjeseci međunarodne vojne operacije nad Libijom.

I američki list New York Times je prije nekoliko dana objavio sličnu procenu, dodaje Reuters. 

Ambasador SAD pri svjetskoj organizaciji Susan Rice odbacila je Čurkinov zahtjev uz obrazloženje da je nova istraga nepotrebna „obzirom da postoje dvije nezavisne istrage o Libiji – jedna Vijeća za ljudska prava UN-a i druge Međunarodnog krivičnog suda”.

Rice je dodala da „ni libijska vlada niti većina članova Vijeća sigurnosti nisu izrazili interes za dodatna istraživanja”.

Dodala je kako je potez Rusije oko nove istrage eventualnih pogibija u Libiji „jeftini trik“ kojim se želi „skrenuti pažnja sa ubistava u Siriji“.

Izvor: Agencije